HOBBYMANIE(5)

Vídeň, jó Vídeň, cukrářů ráj! Víte, jak na Wiener Prater torte? My ano!

Základ tvoří osvědčená klasika, tedy světlý piškot, upečený ovšem na plechu v podobě plátu. Skutečně se nebojte dle našeho receptu připravené těsto rozetřít na plech (největší, jaký vaše trouba zvládne, osvědčil se silikonový na rolády, viz www.monacoint.com) a hotový vlažný plát rozdělte na proužky široké 4 cm. Širší nedělejte, abyste získali po jejich naplnění a stočení pěkný velký korpus! Až dortík potřete zbylým krémem a dle našeho návodu ho dozdobíte, získáte klasický kruhový korpus, ale jakmile dortík nakrojíte a vyjmete z něj první díl, překvapí každého efektním pruhováním. Podobně upravený, ale dvoubarevný, je na řezu i brněnský dort, a z Brna, jak známo, to není do Vídně zas tak daleko. Takže jsou to možná příbuzní!

Náš tip: Korpus ve tvaru spirály stočené z džemem a krémem potřených piškotových proužků (viz postup) zakončete elegantně klínkem skrojeným z malého kousku. Základ pak lehce dotvarujte dlaněmi. A ještě jedna rada pro případ, že vám chladnoucí piškotový plát při okrajích poněkud ztuhnul: Jednoduše ho pomocí fixírky poprašte a svlažte tuzemákem.

Ingredience pro Wiener Prater torte:
6 vajec, 6 lžic krupicového cukru, 2 lžička vanilkového cukru, 180 g hladké mouky, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, jemně strouhaná kůra z 1 citrónu; krém: 5 lžic krupicového cukru, 1 sáček vanilkového pudinku, 300 ml mléka, 250 g másla, 3 kapky mandlové tresti; na dohotovení: 100 g želé z červeného rybízu, nahrubo sekané nesolené pistácie

Jak na to krok za krokem (fotonávod najdete pod článkem ▼▼▼)

 

1. Z oddělených bílků vyšlehejte pevný sníh a postupně po lžících do něj zašlehejte krupicový cukr s vanilkovým. Dále do pěny zašlehejte žloutky (jeden po druhém) a stěrkou do základu zvolna zapracujte mouku promíchanou se škrobem, práškem do pečiva a strouhanou citrónovou kůrou. Lehké těsto rozetřete na velký plech (cca 30 x 40 cm) s listem papíru na pečení a plát v troubě vyhřáté na 175 oC upečte.
2. Upečený plát na plechu poprašte moučkovým cukrem a nechte ho přikrytý textilní utěrkou téměř vychladnout. Vlažný (nesmí ztvrdnout a zkřehnout, hlavně při okrajích!) rozdělte kolečkem na dlouhé pruhy široké cca 4 cm, jež budete potírat převařeným rybízovým džemem (stačí ho nechat v misce v mikrovlnce přebublat) a pak připraveným krémem.
3. Základ krému tvoří pudink svařený z cukru s vanilkovým pudinkovým práškem a mlékem. Pudink za stálého míchání provařte a nechte ho pod fólií vychladnout. Zchladlý zašlehejte po lžících másla, jež jste vypracovali šlehačem do podoby bílé pěny. Nakonec do krému zapracujte pár kapek mandlové esence.
4. Na podložku (ideální je kruhová) uložte kolečko papíru na pečení. První piškotový proužek potřený džemem a částí krému (ne příliš silná vrstva!) stočte do podoby roládky a usaďte ji do středu podložky. Po obvodu šneku postupně naviňte další stejně upravený pruh piškotu a takto pokračujte, dokud všechny nespotřebujete (jeden navazuje na druhý!). Získáte kruhový korpus, jehož povrch i bok potřete zbylým krémem (část odložte na dozdobení). Vše pak nechte v chladu ztuhnout.
5. Na povrchu ztuhlého korpusu vytvořte pomocí sáčku se špičkou 3 soustředné kruhy složené z menších krémových pusinek (může být i proužek), do středu terče přidejte jednu větší pusinku a mezikruží vyplňte rozehřátým tuhnoucím džemem. Povrch červených pruhů nakonec posypte nahrubo sekanými pistáciemi a opět nechte vše v chladu rozležet.

Tento historický recept na Wiener Prater Dort jsme převzali z časopisu Dortománie 09/2014. 

Napsat komentář