HOBBYMANIE(5)

Koňakové kostky s višňovým želé

Nepotrpí si vaši blízcí kdovíjak extra na slavnostní dorty, ale zavděčíte se jim spíše dobrou buchtou? Potom zkuste tyto úžasně efektní a po chuťové stránce unikátní řezy. A můžete si být stoprocentně jistí, že po nich s radostí sáhnou i nadšení „dortoví maniaci“. Každý jednotlivý řez totiž vyhlíží jako malý luxusní dortík, podmínkou však je, jejich základ složíte ve čtvercové dortové formě patřičných rozměrů (viz recept). Čtvercovou základu moučníku pak nejsnáze rozdělíte do podoby přesných, pěkně pravidelných kostek; je jich celkem 16.

Koňakové kostky s višňovým želé:
150 g másla, 120 g krupicového cukru, 2 lžičky vanilkového cukru, 2 velká vejce, 250 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 6 lžic mléka; višňová náplň: 1 sklenice kompotovaných višní, 75 g krupicového cukru, 50 g kukuřičného škrobu; na svlažení vloženého piškotu: 4 lžíce vaječného likéru, 6 lžic mléka; likérová náplň: 100 ml vaječného likéru, 4 plátky želatiny, 600 ml smetany ke šlehání; smetanová náplň: 300 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce moučkového cukru, strouhaná čokoláda

Jak na to krok za krokem:

1. Rozměklé máslo vyšlehejte s oběma druhy cukru a postupně do pěny zašlehejte vejce (nevadí, když se srazí). Stěrkou do základu dále zapravte mouku promíchanou s práškem do pečiva střídavě s mlékem, těsto promíchejte a rozetřete je do čtvercové formy 25 x 25 cm vyložené papírem na pečení. Korpus upečte v troubě vyhřáté na 170 °C (cca 15 až 20 minut), hotový nechte vychladnout a vyklopený, zbavený původního spodního papíru prokrojte 1x nožem či strunou. Získáte 2 shodné pláty.
2. Připravte ovocnou náplň: Okapané vypeckované višně zalijte v rendlíku 100 ml slitého nálevu a přiveďte vše varu. Zároveň vymíchejte v dalších 100 ml nálevu (lze dolít vodou) škrob s cukrem a tenkým pramínkem přilévanou tekutinu do ovocného základu zavařte. Hmotu neustále míchejte a zvolna ji na mírném ohni provařte do vyčeření (mléčný základ se rozjasní do rubínově červeného tónu). Ještě teplou hmotu rozetřete na jeden z plátů, který jste vložili zpět do formy s čistým listem papíru na pečení na dně.
3. Vlažnou višňovou náplň přiklopte druhým piškotovým plátem, dlaní jej mírně přitlačte a celý hojně svlažte vaječným likérem vymíchaným spolu s mlékem. Vše pak uložte cca 1 hodinu v chladničce.
4. V mezičase připravte likérovou náplň: V první řadě nechte nabobtnat na kousky nastříhanou plátkovou želatinu ve vaječném likéru a zvolna ji rozehřejte v mikrovlnce. Ve velké míse vyšlehejte smetanu, asi 2 lžíce pěny rozmíchejte ve vlažné tekuté želatině, základ vraťte zpět do celkového množství šlehačky a propracujte vše metličkou. Přibližně 2 třetiny náplně rozetřete na zchladlý základ moučníku a povrch uhlaďte. Zbylou pěnu naložte do sáčku s řezanou špičkou a povrch náplně s jeho pomocí posázejte úhlednými pusinkami. Zároveň přidejte posyp čoko hoblinkami. Dobře vychlazený ztuhlý moučník nakonec rozdělte na 16 stejně velkých kostek.

Autor: -řís-

Tento recept jsme převzali z prvního letošní vydání časopisu Knihovnička Recepty. Je tentokrát celé věnováno tomu nejlepšímu ze světa sladkých řezů. Jako přídavek v něm najdete jahodový speciál – sami budete překvapeni, kolik variací na toto téma existuje. Časopis je stále k dostání v elektronické podobě včetně všech dalších archivních číslel a se slevou ZDE:
https://www.alza.cz/media/knihovnicka-recepty-d2289085.htm?o=7

 

Napsat komentář