HOBBYMANIE(5)

Krajové recepty: Babiččiny vracovské koláče přes celý plech

Dokážeme vám, že upéct si doma lahodný koláč ke kávě je docela snadné… I s fotopostupem vám přinášíme recept na koláče vracovské. Takto je tamní hospodyňky pečou třeba o masopustu nebo v čase zabíjaček. Vylepšili jsme ho o majonézu, kterou naše babičky sice do těsta nepoužívaly, ale tato ingredience jej krásně zjemní a zvláční. I když je kynuté těsto malinko pracnější, když se ho naučíme dělat správně, můžeme z něj upéct i několik druhů sladkých moučných jídel – na páteční oběd i k nedělní kávě.

Ingredience

na těsto: 1 kg hladké výběrové mouky, 14 dkg krystalového cukru, 3 dl oleje, 5 žloutků, špetka soli

na kvásek: 0,5 litru mléka, 10 lžic krystalu, 1,5 kostky droždí

na náplň: 3 kostky tvarohu, 2 celá vejce, podle chuti moučkový cukr na doslazení, rozinky

nahoru na koláč: 1 a 1/2 kelímku povidel, marmeláda, meruňky nebo jiné letní ovoce, např. borůvky

na posypku: 250 g Hery, polohrubá mouka a moučkový cukr (obojího cca po 15 dkg, pokud bude mazlavá, můžeme malinko přidat – posypka se musí krásně sypat mezi prsty), můžeme přidat vanilkový cukr pro vůni

Tip: Dříve se majonéza do kynutého těsta nepřidávala, ale aby bylo těsto vláčnější, můžete použít asi 150 g Brněnky nebo jakékoli jiné majonézy.

Jak na to

Do velké mísy (nezapomeňte, že těsto při kynutí zněkolikanásobí svůj objem) prosejeme mouku o pokojové teplotě. Přidáme sůl, žloutky (také pokojové teploty), olej a majonézu. Mezitím si necháme na plotýnce ohřát mléko, ve kterém rozpustíme krystalový cukr. Až je mléko teplé, rozdrobíme do něj kvasnice. Necháme vykynout kvásek a zhruba po patnácti minutách jej vlijeme do směsi v míse. Všechny ingredience důkladně promícháme. Vymíchané těsto necháme pod utěrkou asi hodinu kynout. Poté vezmeme vařečku a těsto ještě jednou důkladně prohněteme, abychom do něj zapracovali co nejvíce vzduchu. Znovu přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Nelekejte se, protože těsto úplně spadne. Podruhé ale nakyne mnohem rychleji.

Až je těsto řádně nakynuté a kypré, pomoučíme vál hladkou moukou a začneme tvořit koláče. Z tohoto množství jich vznikne pět. Lžící proto na vál naložíme pětinu těsta. Bochánek posypeme moukou, rozplácneme rukou a přidáme tvaroh. Uzavřeme a na plech, který jsme vymazali nebo vyložili pečícím papírem, otočíme pěknou stranou nahoru. Poté opatrně roztahujeme koláč celými dlaněmi. Můžeme si je posypat moukou, půjde to snadněji. Koláč potřeme povidly (asi 1/3 kelímku na 1 koláč) a posypeme posypkou. Necháme ještě kynout dalších 20 minut na plechu. Poté upečeme dozlatova ve vyhřáté troubě asi na 180 st. Celsia. Rozkrájíme na klínky a na tácu můžeme ještě pocukrovat moučkovým cukrem, ve kterém rozmícháme vanilku.

Autorka: Hana Raiskubová

 

Napsat komentář