HOBBYMANIE(5)

Kraslice trochu jinak: Potahovaná krémová vajíčka

Zajímavá jsou tím, že plátky těsta s „kvasnicemi za studena“ se pečou na vypouklých formičkách, plní se pak extra krémem a po slepení se potahují mléčným marcipánem s jemně mletými mandlemi. Není tedy divu, že jsou tak oblíbená.

Potahovaná krémová vajíčka:
500 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 20 g amonia (cukrářské kvasnice), 125 ml mléka, 1 vejce + 1 žloutek, 50 g másla, 20 g droždí; krém: 750 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 4 lžíce hrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 250 g másla, 1 lžíce lísko-oříškového; mléčný mandlový marcipán: 200 g mletých neloupaných mandlí, 3/4 plechovky proslazeného kondenzovaného mléka, 125 g změklého másla, 200 g sušeného mléka, prosátý moučkový cukr dle potřeby, mandlová tresť

Jak na to (podrobný fotonávod krok za krokem najdete pod článkem):

Přesátou mouku smíchejte s cukrem a amoniem, do důlku rozdrobte droždí, přilijte studené mléko a vypracujte těsto. Jakmile mírně vykyne, zapracujte do něj změklé máslo a vejce se žloutkem. Nejdéle do 20 minut vytvořte z těsta plát silný 5 mm a vykrajovačkou na vajíčka z něj vypíchněte oválné plátky. Na plech rozložte vypouklé formy na prostorová perníková vajíčka (potřete je tukem) a na každou uložte jeden plátek těsta. Dlaní jej dotvarujte a vložte vše hned do trouby.
Těsto nesmí dlouho stát, jinak vykyne a změní při pečení tvar! Kousky pečte při 140 °C asi 12 minut (nezapomeňte otevřít okno, neboť amonium zapáchá!). Připravte si krém: V kotlíku ve vroucí vodní lázni smíchejte mléko s vanilkovým pudinkem a 4 lžícemi mouky a za stálého míchaná vše 20 minut povařte. Po vychladnutí do hmoty zašlehejte moučkový cukr, máslo a lísko-oříškový krém pro chuť.
Krémem naplňte vždy dvě poloviny upečených vajíček a spojte je k sobě. Složená vejce potřete lehce krémem a obalte je plátkem mléčné marcipánové hmoty, kterou jste připravili spojením a vyhnětením všech přísad. Hmota se dobře rozvaluje mezi dvěma pláty potravinářské fólie. Obalená vajíčka nechte do druhého dne uležet.

Bezva finta:
Krémem naplněná a slepená vajíčka nemusíte potahovat mléčným marcipánem. Stačí je obalit, samozřejmě lehce potřená krémovou náplní, v mandlových lupíncích. Po zchladnutí s nimi můžete manipulovat stejně jako s vejci potahovanými.

Autor: -fra-

Napsat komentář