HOBBYMANIE(5)

Posviťte si na zahradu, jaro už klepe na dveře!

Správně zvolené osvětlení dokáže dát po setmění zahradě úplně jinou dimenzi. Umí zdůraznit některé prvky, keře i zákoutí. Navíc vám pomůže bez šmátrání najít cestu třeba k altánu nebo posezení. A co teprve, když nasvítíte i jezírko!
Máme pro vás několik tipů i návod, jak si takové osvětlení na zahradě vybudovat vlastnoručně. Stačí být jen průměrně zruční, na trhu jsou již totiž kompletní stavebnice, které smontujete systémem Plug & Play…

Rozsviťte si  svítidly značek Garden Lights, Tuli a Ludeco

Pro všechny, kteří se rozhodnou pro montáž zahradního osvětlení svépomocí, je ideálním řešením jednoduchý montážní systém Plug & Play, s nímž je instalace snadná a bezpečná. Zahradní osvětlení Garden Lights, Ludeco i Tuli je vzájemně plně kompatibilní, stačí si vybrat dle vašeho vkusu. Svítidla si můžete volit dle značek, ale také podle účelu.
Do chodníčků a příjezdových cest jsou vhodná zápustná zahradní svítidla. Spotová svítidla zvýrazní dominanty a solitéry, které by nikdo neměl přehlédnout ani v noci. Stojací zahradní osvětlení, stolní lampy či lucerničky dotvoří tu pravou atmosféru na terase či v altánku. Svítidla pod vodní hladinu zkrášlí zahradní jezírko, či dodají kouzlo večernímu koupání v bazénu.

Vhodný transformátor je základ

Když jste spokojeni s výběrem zahradních svítidel a nemůžete se dočkat montáže nového zahradního osvětlení, nezapomínejte na vhodný transformátor. Při výběru transformátoru zahradního osvětlení nejprve proveďte součet wattů všech vybraných svítidel. (Součet wattů všech svítidel = výkon transformátoru ve wattech)
Na závěr vyberte vhodné příslušenství k montáži zahradního osvětlení. Množství kabelů a rozbočovačů bude záviset na množství vybraných zahradních svítidel a jejich vzájemné vzdálenosti.
Výrazný komfort poskytnou uživatelům zahradního osvětlení ovladače, časovače a soumrakové spínače. Vaše zahradní osvětlení si může žít svým vlastním životem. Užívejte si pohodlí bez hledání vypínačů a tápání ve tmě.

 Jak na montáž zahradního osvětlení?

Největší pozornost věnujte rozmístění jednotlivých světel. I když jste si jistě předem důkladně promysleli, na jaká místa jednotlivá zahradní svítidla umístíte, v praxi může být situace jiná. Začnete s rozmísťováním zahradního osvětlení. Po rozmístění zahradního osvětlení se věnujte položení kabelů k zahradním svítidlům. Zahradní svítidla i jejich příslušenství tvoří stavebnicový systém. Montáž zahradního osvětlení je tedy pro průměrně zručného člověka jednoduchou záležitostí. S montáží zahradního osvětlení doporučujeme začít před setměním, abyste měli dostatek času kabely spojit za denního světla.

Jste spokojeni s montáží při denním světle? Otestujte ho i ve tmě!

Noční zahrada má však zcela jinou tvář. Rozsviťte zahradní osvětlení zkusmo za denního světla a poté ještě jednou, po setmění. Pokud si všimnete, že rozmístění světel není ideální, můžete polohu zahradního osvětlení změnit. S montáží zahradního osvětlení nespěchejte.

Udělejte si čas a hrajte si se světlem a stíny. Někdy stačí i nepatrné natočení zahradních svítidel a efekt je velmi výrazný. Líbí se vám, jak vaše zahradní osvětlení rozjasnilo zahradu? Pokud odpovíte ano, vše je v naprostém pořádku. Když jste si jisti správným rozmístěním zahradního osvětlení, pečlivě zkontrolujte všechny kabely a propojky, překontrolujte veškeré spoje v systému zahradního osvětlení.

Kabely ukryjte v zemi

Posledním krokem v montáži zahradního osvětlení je zahrabání kabelů pod povrch země. Ačkoli kabely jsou schopny odolat venkovním podmínkám, doporučujeme jejich instalaci do země. Děti, kočky, či divoká zvěř mohou kabely poškodit, návštěvy mohou o vyčnívající kabely zakopávat. Schováním kabelů pod zem předejdete úrazům a prodloužíte jejich životnost.
Odborná spolupráce:

 

Napsat komentář