HOBBYMANIE(5)

Křupavé sezamové řízky s „vracovským“ bramborovým salátem bez majonézy

Co si k sezamovým řízkům dát jako přílohu? Hodí se k nim skvěle bramborová kaše, ale třeba i lehká varianta bramborového salátu bez majonézy, zalitého sladkokyselým nálevem, jak se podává ve Vracově.

Sezamové semínko je zásobárnou důležitých látek pro lidský organismus. Obsahuje kvalitní bílkoviny, esenciální mastné kyseliny a stejně tak celou řadu vitamínů: např. vitamín E, vitamíny skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin). Dále můžete přičíst beta karoten a z minerálních prvků vápník, železo, zinek, draslík či fosfor. Naordinovat by si jej v kuchyni měli hlavně lidé trpící chudokrevností. Sezam však prospívá také srdci a cévám a podporuje obranyschopnost. Skvěle působí na kvalitu vlasů, nehtů i kůže. Pro své účinky se doporučuje i sportovcům a pacientům v rekonvalescenci.

Sezamové řízky bez mouky

Ingredience: 1 kg kuřecích nebo krůtích prsních řízků, 4 celá vejce + 2 lžíce mléka na rozředění, jemně prosetá strouhanka, bílé sezamové semínko, olej na smažení, sůl

Postup

Maso naklepeme přes mikrotenový sáček a osolíme. Necháme alespoň půlhodinu odležet a poté začneme obalovat. Místo hladké mouky použijeme už v první fázi strouhanku, do které přimícháme pořádnou hrst sezamu. Řízky pak budou krásně křupat. Dále je klasicky obalíme v rozšlehaném vejci a opět v sezamové strouhance. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova, přebytečný tuk pak necháme odsát na ubrousku.

Lehký vracovský bramborový salát bez majonézy

Ingredience: 2 kila brambor na salát, sterilované okurky, 4 natvrdo uvařená vejce, sklenička sterilované papriky, 2 cibule (může být jedna červená), 1 hrnek sladkokyselého nálevu , asi ½ dcl oleje, sůl, pepř

Postup

Brambory si uvaříme den předem ve slupce v osolené vodě, necháme vychladnout a oloupeme. Na druhý den je nakrájíme na tenké, zhruba třímilimetrové plátky. Cibuli nakrájíme na kostičky a přisypeme k bramborám. Pokud chceme, aby byl salát jemnější, můžeme použít jednu cibuli červenou. Na hrubém struhadle přistrouháme 4 velké okurky a přidáme téměř celou skleničku sterilované papriky. Vajíčka natvrdo také nastrouháme na hrubém struhadle. Osolíme, opepříme a přidáme olej podle chuti, aby salát krásně klouzal do krku.

Místo majonézy si na zalití salátu připravíme sladkokyselý nálev – stejný, jakým se zalévá například hlávkový salát: do čtvrtlitrového hrnku si dáme asi 3 lžíce moučkového cukru, který zalijeme zhruba čtyřmi lžícemi octa. Pokud máme raději kyselejší chuť, je možné octa ještě malinko přidat. Nálev pořádně rozmícháme a salát jím zalijeme. Pokud je zálivky málo, přidáme ještě trochu láku z okurek. Salát pořádně rozmícháme a necháme ideálně několik hodin uležet v lednici. Na jaře můžeme jako obměnu přidat do salátu i najemno nakrájenou ředkvičku a jarní cibulku.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář