HOBBYMANIE(5)

Kuře à la Evropanka na egyptské pláži

My jsme to vyzkoušeli takříkajíc naostro. Tak jednoduché, jak uváděl původní návod, to ale zase není.  Chcete-li své blízké opravdu pobavit, potom si musíte s kuřetem přece jen  trochu pohrát. Ale stojí to za to! Princip je vskutku prostý: Vystřihněte z alobalu (raději silnějšího) dvě stejně velká kolečka, dvě tenká „ramínka“ a podobný delší spojovací proužek. Dále budete ještě potřebovat úzce trojúhelníkovitý díl se dvěma protáhlými cípy směřujícími nahoru (nebo obloukovitou výsečí shora).

Na co je třeba si dávat pozor

Jak budou tyto dvoudílné „plavky“ vyhlížet ovšem záleží především na tvaru a velikosti kuřete. Je potom jen na vás, zda mu střihnete přesně na míru slušivé bikiny anebo důkladné „bombarďáky“. Ještě než ale kuřátko do tohoto postroje obléknete (vlastně ho na jeho povrch přiložíte), vyplatí se vyplnit vykuchanou břišní dutinu pod biskupem celým jablkem (velikost a tvar je třeba vyzkoušet).

 

Kůži přes otvor vzápětí stáhněte (pokud to jde) a spíchněte ji jehlou. Naproti tomu kůži na krku natáhněte na ocelovou trubičku určenou k pečení stejnojmenného cukroví. Potom povrch kuřete osolte, potřete rozehřátým máslem, přilepte na prsa kolečka s oběma ramínky, přepásejte je delším proužkem a na zašité břicho přitisněte spodní díl, jehož cípy zahnete po stranách dolů.

Kuře podložte kouskem másla (popř. jiným oblíbeným tukem), mírně je podlijte vodou a zapečte, nejlépe v troubě s grilem. Ve druhé půli pečení je i s pekáčem (miskou) vyjměte, odlepené alobalové díly znovu přitiskněte a posypte je přes jemné sítko oblíbeným kořením na kuře nebo mletou červenou paprikou.

V žádném případě ptáka nepolévejte sosem, pouze ho už dopečte doměkka. Před podáváním samozřejmě postroj sejměte, abyste mohli nevěřící návštěvě vysvětlit, že vaše kuřata berou pravidelně solárko, případně se opalují na sluníčku v zahradě výhradně v plavkách, ale před pečením je nakonec přece jen svlékáte do naha.

Naše vychytávka – kuře na kilu soli:  V této úpravě můžete péct na troše tuku, ale rovněž nasucho na vrstvě obyčejné soli. Stačí je pak pouze osušit, osolit, posypat grilovacím kořením nebo mletou paprikou přes „alobalové plavky“ hned na samém začátku, uložit na vrstvu soli (1 sáček na pekáč) a pak upéct pěkně doměkka

Napsat komentář