HOBBYMANIE(5)

Kuřecí bábovka? Nejde o dort pejska a kočičky! Vyzkoušejte sami…

Jedna dobrá rada hned na začátek: V žádném případě nepodlehněte pocitu, že je to skvělá příležitost, jak se zbavit různých zbytků uzeniny, sýra a bůhvíčeho ještě. Jinak opravdu skončíte jako pejsek s kočičkou!
Za základ se vyplatí zvolit dobrou anglickou slaninu (dlouhé plátky) a přidejte pár koleček šunky. Samozřejmě nezapomeňte na kuřecí prsa a strouhaný eidam. Někdo potom radí vyplnit vnitřek kromě vajec libovolnou uzeninou, my jsme ovšem zvolili chuťově výraznou paprikovou klobásku (Pozor: žádné staré párky!).
Chybět nesmí sůl, černé koření (pepř) a také zelené bylinky (petrželka, pažitka, bazalka i jiné). A nyní důležitá otázka: Jaké množství základních surovin nakoupit? Odpověď není snadná, protože vše záleží na velikosti bábovky. V našem případě jsme zvolili malou kameninou formu, navíc tvarově výraznou, s velkými žebry na povrchu. Výsledek tedy vyhlíží po upečení a vyklopení jako opravdová bábovka.
Také jsme přesto, že to radí většina televizních kulinářských hvězd,  zcela vynechali počáteční obkládání stěn uvnitř navlhčeným pečicím papírem. Formu jsme pouze důkladně vytřeli rozehřátým máslem a pak ke stěnám přiložili jako první slaninu. A hotová bábovka šla po upečení krásně vyklopit!

Bezva finta: Kuřecí bábovku podávejte nakrájenou na výseče, stejně jako tu klasickou sladkou. Výborná je samozřejmě teplá (např. s bramborovou kaší), ale i za studena. V takovém případě může být zlatým hřebem slavnostního bufetu. Vlastně je to kuřecí roláda, tvarovaná v bábovkové formě. Podobně si nicméně můžete upéct také kuřecí srnčí hřbet s náplní. Princip je naprosto stejný.
Co budeme potřebovat:
6 až 10 kuřecích prsních řízků anglická slanina (delší plátky) šunka (vepřová nebo kuřecí) pikantní papriková klobáska 4 až vajec nahrubo strouhaný eidam, pórek čerstvá kadeřavá petrželka nebo pažitka sůl mletý černý pepř máslo

Jak na to:

Kuřecí prsa nakrájejte na tenké dlouhé plátky. Hliněnou formu důkladně vytřete rozehřátým máslem a několika plátky slaniny obtočte (obložte) středový kužel. Další plátky vyskládejte po obvodu formy na výšku s přesahem přes dno až na bázi středového trnu. Použijte dlouhé plátky, jež vydají na celou výšku formy a ještě budou přečnívat přes její okraj ven.

Na slaninu potom uložte opět na výšku jeden vedle druhého plátek kuřecího masa. Vkládejte je do formy střídavě, aby se zčásti překrývaly. Jednotlivé vrstvy vždy osolte a opepřete. Jakmile jsou stěny formy zakryté masem, „pocukrujte“ je sekanou pažitkou nebo petrželkou, na dno uložte pár plátků slaniny a rozklepněte na ně celá vejce (jedno vedle druhého). Opět je posolte, zasypte strouhaným sýrem a přidejte na kolečka nakrájenou klobásu.

Následuje vrstva pórku na jemná kolečka a další sýr. Aby se tato vrchní vrstva (po upečení a vyklopení bude dole) spojila, prolijte vše dvěma rozšlehanými ochucenými vejci (vsáknou se). Přes obsah uvnitř pak přeložte okraje kuřecích plátků i slaniny, jež jsou přehnuté přes okraj formy ven, a povrch naplněné bábovky utěsněte dlaněmi. Formu překryjte plátem alobalu, vložte ji do vyhřáté trouby (250 ºC) a bábovku pečte podle velikosti asi 1 hodinu. Že je obsah propečený, prověří spolehlivě teploměr na pečená masa (musí ukázat alespoň 70 až 80 ºC).

Zdroj: e-knihovnicka.cz

Napsat komentář