HOBBYMANIE(5)

Luxusní řezy Napoleon: Zákusek hodný imperátora

Jak autorka prozradila, základ tvoří nevšední lístkové těsto, jež je třeba zpracovat na válu nožem. V hnětači by se hmota „umlátila“! Tady je třeba ruční práce, která ovšem není namáhavá. Hravě pak zvládnete i jeho další úpravu, byť je zdlouhavá.
Vytvořit je z něj třeba 12 až 14 plátků, které se okrojí na jednotný formát (osvědčily se listy papíru A4, na kterých se těsto upeče). Ještě před tím ale nezapomeňte povrch plátků projet extra „kombajnem“. Následné pečení, příprava krému i skládání buchty je již o poznání rychlejší, stačí se řídit naším postupem…

Luxusní řezy Napoleon:
650 g hladké mouky, špetka soli, 400 g másla, 2 vejce 150 ml vody, 30 ml vodky nebo koňaku, 10 ml 8% octa; krém: 4 žloutky, 200 g krupicového cukru, vanilkovým cukrem, 50 g hladké mouky, 800 ml mléka, 250 g másla; dokončení: 2 lžíce moučkového cukru, 150 g pražených mandlových lupínků

Jak na to (Podrobný fotonávod pod článkem ▼▼▼)

Mouku nasypejte na vál, přidejte špetku soli a nožem ve směsi rozsekejte tuhé máslo rozdělené na kostičky. V hromádce vytvořte důlek, nalijte do něj vejce rozšlehaná v misce s vodou, alkoholem i octem a zpracujte vše do podoby vláčného těsta. Nejprve opět nožem a pak rukama (robot nepoužívejte!). V chladu krátce odstáté těsto rozdělte na 12 až 14 dílů a každý zpracujte na papíru formátu A4 (běžný kancelářský) do podoby tenkého plátku.
Přibližný tvar plátků vypracujte na pomoučeném válu, každý přeložte na list papíru, dopracujte ho jednoručním válečkem a přesahující okraje odkrojte rádýlkem. Každý obdélník přejeďte rádýlkem určeným pro tvorbu mřížky (lze je hustě propíchat vidličkou) a všechny postupně upečte na plechu dorůžova (při 180 °C asi 10 minut). Zvlášť upečte i odkrojené přesahy. Upečené plátky přeložte s podkladovým papírem na rovný podklad, ale manipulujte s nimi opatrně, jsou křehké!
Než zchladnou, připravte krém: Žloutky vyšlehejte v rendlíku s cukrem včetně vanilkového a hladkou moukou, přilijte mléko a svařte vše do podoby hustého krému. Pod fólií zchladlý základ zašlehejte do másla vypracovaného doběla, krémem postupně potírejte jednotlivé plátky a skládejte je na sebe (nevadí, když některý praskne).
Trochou krému potřete i povrch a boky složeného moučníku a posypte ho připravenou drobenkou: Na suché pánvi opražené mandlové lupínky smíchejte s rozdrcenými upečenými odřezky a přidejte moučkový cukr. Na řezy ho rozdělte až na druhý den, kdy se v chladu proleží.

Náš tip:
Prokrajování plátků těsta „kombajnem“ určeným k tvorbě mřížek je poměrně důležitý krok, protože plátky nebudou následně tvořit při pečení nevzhledné bubliny. Žádoucí je pak i jejich jemně proužkovaná struktura, která kvalitě řezů výrazně prospěje.

Připravil: -iri-

Uložit

Uložit

Uložit

Napsat komentář