HOBBYMANIE(5)

Máme bezva fintu, jak na dokonalé pomerančové štíty

Originální předpis propašovaný na světlo boží z nějakého léta ukrývaného receptáře zde rozhodně nečekejte. Pravda je docela jiná: Až totiž budete přidávat do šlehačkové náplně jemně strouhanou pomerančovou kůru, doslova se v té bílé záplavě ztratí.

Nenechte se tím ale odradit; opravdu krémem naplňte všechny pláty s výjimkou vrchního a dejte složenou „buchtu“ na chvilku do chladu odležet. Jakmile ji pak začnete porcovat zubatým nožem na díly, v bílých vrstvách na řezu oranžové „drobení“ nádherně rozkvete a moučník fantasticky oživí. Nejen barevně, ale i po stránce chuťové. A ta vůně!

Kůru z citrusů nepřidáváme kandovanou, ale čerstvou!

Strouhaná citrónová kůra se přidává do těsta velice často, příjemně je totiž ochutí i navoní. Zkrátka osvěží. Tady jí ale můžete usypat o trochu víc, než jste zvyklí. A nešetřete také podobně upravenou kůrou pomerančovou, která se pro změnu zapracovává do šlehačkové náplně.

Možná teď namítnete, že ji dvakrát nemusíte, ale na mysli máte možná kůru proslazovanou neboli kandovanou. Ta bývá, jak známo, poněkud nahořklá. V tomto případě se ovšem pracuje s kůrou z čerstvých plodů, a to je rozdíl významný. Šetřit se pak nevyplatí ani na kvalitní zavařenině a pomerančová je skutečně na místě. I když je drahá a z dovozu. A pokud ji snad neseženete, potom můžete vzít na milost meruňkovou, která je barevně podobná a chuťově neutrální.

Recept na voňavé pomerančové štíty:
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva 220 g pískového cukru 1 vanilkový cukr strouhaná kůra z 1 citrónu 3 vejce, 250 ml oleje, 250 ml mléka; na potření: pomerančový (meruňkový) džem; náplň: 600 ml smetany na šlehání 30 g moučkového cukru 2 ztužovače do šlehačky 3 lžíce pomerančového likéru jemně strouhaná pomerančová kůra dle chuti

Jak na to krok za krokem

K mouce smíchané s práškem do pečiva přidejte v míse cukr, strouhanou citrónovou kůru, vejce, olej, mléko, důkladně vše vymíchejte, řídké těsto nalijte na dva plechy pokryté papírem na pečení a pláty v troubě při 180 ºC upečte (cca 15 minut). Oba zchladlé piškoty rozdělte na dva díly. Ve větší míse vyšlehejte smetanu se ztužovačem a moučkovým cukrem a před koncem šlehání (fáze měkké vlny) přidejte pomerančový likér a nastrouhanou pomerančovou kůru.
Tři pláty potřete pomerančovým džemem, na první hladce rozetřete třetinu ochucené šlehačky a přiklopte druhý plát. Na jeho povrch opět rozetřete díl šlehačky, přiklopte třetí plát, rozetřete zbytek šlehačky a nakonec vše zaklopte posledním dílem piškotu. Dlaněmi mírně stlačený a urovnaný řez nechte v chladničce krátce ztuhnout, rozdělte jej na kostky a ty na trojúhelníky. Podávejte je ozdobené vlnovkou šlehačky s plátkem pomeranče a lístky meduňky. (-iri-)

Bezva finta:
Těsto pečte v podobě nízkých plátů buď najednou na dvou, nebo postupně na jednom velkém plechu, aby daly vzniknout pěkně pruhovaným řezům. Zlatožlutá barva se v nich střídá s intenzivní oranžovou (potěr pomerančovým džemem) a s bílou (šlehačka), ve které na řezu lehce „vykvétá“ jemně strouhaná pomerančová kůra.

Napsat komentář