HOBBYMANIE(5)

Papoušík: Mluvit ho nenaučíte – proč si ho přesto pořídit?

    1. Papoušíci se při správné a pro daný druh specifické péči mohou dožít nejméně 15 let. Jste opravdu připraveni tak dlouho mu dělat společnost a starat se o něj?
    2. Většina papoušků se naučí mluvit narozdíl od papoušíků, kteří se mluvit nenaučí a budou Vám zpříjemňovat den pouze svým hlasitým projevem.
    3. Papoušíci nejsou žádní správní domácí mazlíčci. Jsou to zejména ptáci, kteří zpestřují soužití majitele papoušíka svými pestrými barvami a pronikavým hlasem. Jejich živost fascinuje nejednoho majitele.
    4. Děti, které vyžadují kontakt ze svým domácím mazlíčkem se u papoušíka tohoto nedočká.
    5. Papoušík díky svému vrozenému instiktu tvoří páry. Je důležité ho chovat v párech a pokud tomu tak není, tak se může stít, že velmi přilne na jednoho z majitelů, kterého si bude velmi bránit před dalšími členy rodiny. Zvlášť pokud je chován na volno.

O co všechno se budete muset postarat

  1. Znečištění bytu je denodenním rituálem, jelikož papoušík víří křídly prach z klece i vyloupané slupky od semínek a v neposlední řadě jemné peří.
  2. Čištění klece se pro Vás stane denodenní záležitostí, zvláště pokud mu dáte na dno klece noviny nebo jakýkoliv papír. Papoušíci rádi štípají tento papír zobákem do dlouhých pruhů. Proto když jsou i na volno zamezte k přístupu papíru. Nejdnou se stalo, že majitel našel své bankovky řádně nastříhané a znehodnocené. Taktéž knihy, zejména vaše domácí klenoty, chraňte.
  3. Při výběru v obchodě se nenechte zmást, že papoušík nevydává žádný zvuk nebo jen jemně švitoří. Tím Vás jen lákají, ale dokážou vydávat velmi ostré tóny a pozor nedají se vypnout!
  4. I když je to vzrůstem malý pták, tak vyžaduje prolet a proto je potřeba počítat buď s voliérou nebo častým pouštění s klece. O chytání si napíšeme někdy jindy.
  5. Alergie. Před nákup svého opeřeného kamaráda se ujistěte u svého lékaře, že nikdo v rodině netrpí alergií na peří a péřový prach.
  6. Pokud chováte další domácí mazlíčky tak zejména u koček může nastat problém. protože kočce opravdu nevysvětlíte, že Váš nový přírustek není její kořist – má to v genech. Ostatní domácí mazlíčci se spolu naučí žít, zpočátku pod vaším dohledem.

Věříme, že tyto rady oceníte při nákupu papoušíka mezi které se řadí všechny druhy agapornise. Tento druh se rozděluje na:

  • s bílým okružím
  • bez okruží

Druhy agapornise s bílým okružím:

  • Papoušík škraboškový (Agapornis personata)
  • Papoušík Fischerův (Agaornis nigrigenis)
  • Papoušík růžovohlavý (Agapornis lilianae)

Druhy agapornise bez bílého okruží

  • Papoušík růžovohrdlý (Agapornis roseicollis)
  • Papoušík etiopský (Agapornis taranta)
  • Papoušík oranžovohlavý (Agapornis pullaria)
  • Papoušík zelenohlavý (Agapornis swinderniana)

Přejeme Vám příemnou zábavu s tímto společníkem, který se při správné starosti stane vašim dlouhodobým kamarádem.

Něco navíc:

Díky vytváření velmi těsných a výlučných svazků si tito malí papoušci vysloužili i přezdívky „nerozluční“ a „milující“ ptáci. Ostatně i jejich vědecké jméno Agapornis znamená „ptačí lásky“, zřeckého agape = láska, ornis = pták.

Napsat komentář