HOBBYMANIE(5)

Masopustní inspirace: Upečte si karnevalové růže

Každý kousek se v podstatě skládá ze tří koleček o různém průměru vypíchnutých z poměrně tence rozváleného těsta, jejichž okraje se ještě před spojením nakrojí po obvodu nožem. Je proto třeba počítat s tím, že jemné tvary se při následném smažení o trochu víc vysuší a pečivo nebude tak vláčné.

Tento nedostatek ovšem vyváží atraktivní tvary, jež bude na vašem stole obdivovat opravdu každý. Jednotlivé plátky, již po obvodu nakrojené, se vzápětí potírají uprostřed rozšlehaným bílkem, aby se mohly soustředně složit od největšího dole po nejmenší docela nahoře. A aby byl spoj uprostřed opravdu pevný a vydržel i krátkodobé působení rozehřátého oleje, musí se shora důkladně stlačit například obráceným koncem vařečky.

Bezva finta: Jednotlivá kolečka můžete po obvodu nakrojit i v užších rozestupech, takže vznikne květ na pohled daleko bohatší, roztřepený. Počítejte ale s tím, že jemně strukturované okraje již tak tenkých plátků budou při smažení rychleji růžovět a mohou se také snáze připalovat. Proto je zapotřebí tyto experimentální kousky v rozehřátém oleji hlídat ještě o něco pozorněji.

Co budeme potřebovat pro karnevalové růže s náplní:

1 sklenice hladké mouky 1 lžíce moučkového cukru 1 vejce 1 žloutek 1 lžíce rozměklého másla 1 lžíce rumu špetka soli trocha strouhané citrónové kůry ovocná zavařenina

 

Mouku smíchejte s cukrem, citrónovou kůrou, solí a rumem, přidejte žloutek, měkké máslo a vypracujte tužší hladké těsto. Na pomoučňeném vále je můžete okamžitě rozválet do podoby ne příliš silného plátu, ze kterého vypíchnete několik koleček o třech různých průměrech. Každé nakrojte po obvodu několikrát nožem, naložte jedno na druhé od největšího po nejmenší nahoře, ale ještě před tím středy spodních plátků potřete rozšlehaným bílkem.

Poté je všechny stlačte shora druhým koncem vařečky, spoj se díky tomu při smažení neuvolní. Takto upravené růže vkládejte po třech nebo čtyřech do kastrolu s rozpáleným olejem (musí lehce plavat) a smažte je po obou stranách dozlatova. Jakmile začnou růžovět, vyjměte je a nechte z nich na ubrousku okapat tuk. Ještě teplé poprašte moučkovým cukrem a do středu každé z nich uložte necelou lžičku zavařeniny.

Napsat komentář