HOBBYMANIE(5)

Medové překvapení: Kuřecí prsa s pórkem

V první řadě tento včelí produkt oceníte, chcete-li mít nejen na pečeném kuřátku (kachna, husa, vepřová šunka, žebra apod.) výbornou křupavou kůžičku či kůrku. To proto, že marinády s jeho obsahem velice snadno karamelizují. Pečení by proto mělo být pokud možno pozvolné, aby maso nebylo na povrchu spálené, ale jemně zkaramelizované. Zároveň se doporučuje med v marinádách ředit vínem nebo pivem, rovněž to prospěje výsledné chuti. Je potom příjemně nasládlá a kořenitá. Bohužel na ni ale nejsme příliš zvyklí a maso s medem si u nás prozatím velkou důvěru nevydobylo. A už vůbec ne v roli základní ingredience, na které je celý recept postavený. Přesto se občas vyplatí popustit trochu uzdu fantazii a vyzkoušet nějaký experiment.

Ingredience pro kuřecí prsa s medovým pórkem:
4 kuřecí prsa, 600 g pórku, 75 g másla, 2 lžíce tekutého medu, 2 vaječné žloutky, 300 ml smetany na šlehání, šťáva z 0,5 citrónu, mletý muškátový oříšek, sůl, čerstvě mletý barevný pepř; na ozdobu: sekaná petrželka

Jak na to (podrobný fotonávod pod článkem ▼▼▼)

Kuřecí prsa nakrájejte na tenké plátky. Do pánve vložte 25 g másla, osmahněte na něm dozlatova kuřecí kousky a přeložte je do nahřáté misky. Nyní dejte do pánve zbytek másla a rozehřejte v něm med. Přidejte pórek pokrájený na kolečka široká asi 1 cm a lehce je promíchejte, aby se obalila medem. Mírně je zároveň orestujte, aby příliš nerozměkla. Pak vraťte do pánve kousky masa, přelijte je žloutky vyšlehanými se smetanou a vše za stálého míchání prohřejte (nesmí se vařit). Zároveň přidejte citrónovou šťávu, strouhaný muškátový oříšek, sůl a pepř. Podávejte na talířích s rýží a porce ozdobte sekanou petrželkou.

Bezva finta:
Prakticky jakoukoli masovou směs se zeleninou můžete podávat na podobném koláči z vařené rýže, ovšem na talíři o trochu větším, případně na kruhovém podnosu. Uvařenou rýži nejprve naložte do plechové formy na piškotový korpus pro ovocný koláč, dobře ji upěchujte, nechte mírně zchladnout a překlopte na talíř. Výhodou je rýže lepivější, sypká drží hůře tvar. Doprostřed tohoto slavnostního „koláče“ pak rozložte připravenou masovou směs.

Napsat komentář