HOBBYMANIE(5)

Borůvkové řezy: Jak na nich vytvořit zlaté laguny?

Zajímavé je hned na začátku těsto, jež tvoří podstatu těchto originálních řezů. Ze všeho nejvíc připomíná palačinkové, nakolik je řídké. Ale bát se ho ani trochu nemusíte. Jednoduše ho nalijte do pekáčku s listem papíru na pečení na dně a plát dle našeho receptu upečte. A budete zírat, jak nádherně vyskočí nahoru a udrží si navíc fantasticky nadýchanou strukturu. Podstatu ovocné náplně, která se pak na zchladlý plát nanáší, tvoří docela obyčejný vanilkový pudink svařený s cukrem a vodou společně s borůvkami. Nejenže jí tyto lesní plody dodají pěkně temnou barvu, ale navíc původní mléčně zakalenou hmotu jako mávnutím kouzelného proutku vyčeří, takže získá punc noblesního rosolu. Podtrženo a sečteno: Čeká vás opravdu inspirativní pečení!

Náš tip:
Příliš řídký vaječný likér určený k dozdobení těchto originálních lagunových řezů lze zahustit vanilkovým pudinkem bez vaření. Jednoduše do něj trochu prášku vmíchejte a metličkou vše dobře propracujte.

Recept na borůvkové řezy s vaječným likérem:
125 g hladké mouky, 125 g bramborového škrobu, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 250 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 5 vajec, 250 ml oleje, 250 ml vaječného likéru; náplň: 2 sáčky vanilkového pudinku, 200 g krupicového cukru, 500 ml vody, 200 g borůvek (ideální jsou lesní); na dohotovení: 800 ml smetany ke šlehání, 2 sáčky vanilkového cukru, 100 ml vaječného likéru, 50 g hořké čokolády

Jak na to: (podrobný fotonávod najdete pod článkem ▼▼▼)

1. V míse robotu promíchejte odváženou hladkou mouku se škrobem, práškem do pečiva a cukrem včetně vanilkového. Přidejte v oleji prošlehaná vejce, přilijte po lžících vaječný likér a vše při nejnižších obrátkách hnětačem propracujte (cca 2 minuty). Hladké řídké těsto (konzistence palačinkového) nalijte do pekáčku cca 40 x 30 cm vyloženého listem papíru na pečení a plát v troubě vyhřáté na 170 °C upečte (cca 25 minut, musí zůstat pěkně žlutý!). Upečenou buchtu nechte v pekáčku vychladnout.
2. Připravte náplň: V kastrolu na plotně promíchejte vanilkový pudinkový prášek s cukrem, přilijte vodu, přidejte oprané okapané borůvky a vše za stálého míchání svařte. Hutný tmavý pudink (varem se vyčeří) dobře provařte (cca 5 minut), odstavte a teplý rozetřete na upečený zchladlý korpus. Vše vložte do chladničky a nechte náplň ztuhnout.
3. Na zchladlou borůvkovou náplň rozetřete vyšší vrstvu šlehačky vypracované ze smetany ke šlehání. Pečlivě ji uhlaďte a rozdělte moučník nejlépe dortovým nožem na řezy. Na povrchu každého vytlačte obrácenou stranou lžíce (bříško) pohledné mělké prohlubně, jednu vedle druhé, a naplňte je postupně vaječným likérem. Povrch řezů nakonec dozdobte proužky rozehřáté čoko polevy vytlačené z malého PE sáčku s odstřiženým růžkem. Řezy podávejte vychlazené.

Autor: -iri-
Zdroj: Časopis Knihovnička Recepty 08/2014

 

Napsat komentář