HOBBYMANIE(5)

Mleté maso v hlavní roli: Dětské řízečky na špejli

Samozřejmě ideální je směs mletého hovězího s vepřovým. To proto, že první lépe váže, zatímco vepřové je tučnější. Někdo si tedy oblíbil i přídavek mletého bůčku.

Holanďané holandské řízky vůbec neznají!

Holandský řízek známe důvěrně z nabídky našich hospůdek, restaurací a jídelen. Jejich základ tvoří mleté maso se sýrem, dochucené bývají černým pepřem, někdy i mletou paprikou a cibulí. Vyzvídali jsme u Holanďanů, kteří u nás žijí, zda se holandské řízky smaží i u nich doma. A dozvěděli jsme se, že tam recept na ně vůbec neznají! Proč se jim tedy u nás tak říká?

Jejich základ by mělo tvořit kvalitní maso a také sýr. A zatímco na maso si Holanďané nepotrpí, bez sýra se neobejdou. Sýry jsou totiž jedním ze základních kamenů holandské kuchyně. V případě klasických karbanátků se již sýr nepřidává, ale pravidlo to není. A tak si leckdo oblíbil i karbanátky z masové směsi se sýrem pokrájeným na větší kostky. Na talíři pak dobře vynikne po rozkrojení hotových kousků různorodost základní směsi.

Libovolně je samozřejmě možné měnit zastoupení sekané cibule a třeného česneku, zajímavé možnosti se nabízejí také v případě koření. Chybět nesmí mleté černé koření, ale použít lze i jiné druhy pepře. Zajímavou chuť dodá drcený koriandr a sekaná koriandrová nať, stejně jako další bylinky (tymián, majoránka, petrželka, pažitka).

Ovšem pozor, při smažení karbanátků čerstvé bylinky na povrchu černají, takže se vyplatí použít sušené. A zajímavé obměny nakonec nabízí finální úprava hotových karbanátků. Můžete je podusit ve smetanové omáčce (smetanová nebo koprová), nabízejí se i pikantní varianty. Experimentům se meze nekladou…

Recept na dětské řízečky z mletého masa:
500 g mletého hovězího a vepřového masa (koupená směs) 1 středně velká cibule 1 vejce sůl, pepř a zelené bylinky (podle chuti) trocha vody nebo mléka strouhanka na zahuštění (může být hladká mouka) strouhanka na obalení tuk na smažení

Jak na to krok za krokem:

Maso umelte a smíchejte, případně koupenou směs rozpracujte, přidejte nadrobno nasekanou cibuli, vejce, sůl a pepř podle chuti, trochu vody a směs zahustěte strouhankou. Z hladké hmoty po zchladnutí vypracujte na prkénku silný plátek, ze kterého můžete vykrajovanou vhodného tvaru vypíchnout různé tvary, například srdíčka. Jednotlivě je napíchněte na kratší špejle, obalte ve strouhance a usmažte dozlatova. Mleté maso v této úpravě zaujme především děti, masová směs by ovšem neměla být příliš ostrá a kořenitá.

Napsat komentář