HOBBYMANIE(5)

Na co je třeba myslet, než si pořídíme papouška

Přidat na Seznam.cz
Ačkoli s námi žijí bok po boku už poměrně dlouhý čas, nelze je považovat za zcela domestikované. I přestože u nás zdomácněli, v hloubi duše si stále ponechali svou divokost. Očekáváte-li od svého nového kamaráda například dlouhé hodiny mazlení či naprostou oddanost, pořiďte si raději psa nebo kočku.

Mládě se chová jinak

Zapomínat bychom neměli ani na rozdílné chování mláďat oproti dospělým jedincům. Důvod této změny je stejný jako u mláďat ostatních živočichů. Submisivní chování před dosažením dospělosti instinktivně nabádá ostatní, aby s nimi zacházeli šetrně. Mladší zvířata bývají zpravidla roztomilejší a manipulace s nimi je mnohem snadnější. S postupem času se však jejich chování mění i s jejich potřebami. V dospělosti mohou být zvířata hlučnější či náladovější.

Mladého nebo dospělého papouška?

Zvážit bychom také měli, zda si adoptujeme uměle odchované mládě či zvíře vychované vlastními rodiči. V umělém odchovu chovatelé odebírají mláďata jejich rodičům a ty poté ručně dokrmují. U takto chovaných papoušků může někdy dojít k vážným poruchám chování v důsledku zamezení normální komunikace s rodiči. Tito ptáci pak propadají extrémní závislosti na jednom člověku a agresivitě vůči jiným lidem. Pořídit si můžeme i již zcela dospělé zvíře. V takovém případě se určitě zajímejte o papouškovu minulost i důvod, proč ho jeho původní majitel prodává. Rozhodně si od něj nechte ukázat, jak s ptákem manipuluje, abyste měli jistotu, že se jedná o krotké zvíře. Pokud si chcete pořídit svého úplně prvního papouška, je vždy lepší začít s malými druhy jako jsou například andulky, korely atd. Získáte tak mnoho potřebných zkušeností.

Musíte mu dělat společnost

Papoušci jsou velice společenští tvorové. Ve volné přírodě utvářejí celoživotní monogamní svazky a spolu se svými partnery tráví většinu času ve svém hejně. Jsou nesmírně chytří a citliví. Někteří mluvící papoušci dosahují svou inteligencí úrovně tříletého dítěte. V zajetí je právě úkolem člověka, aby jejich sociální potřeby zcela naplnil. Vyžadují každodenní fyzický kontakt i psychickou a mentální stimulaci. Navíc potřebují i pravidelnou údržbu čistoty, denní výměnu vody, kvalitní potravu, pohyb a lásku. V případě, že hledáte časově nenáročné zvíře, papoušek pro vás zcela jistě nebude tím pravým.

Pro svou dlouhověkost jsou i předmětem závěti

Dalším velmi důležitým faktem, na který je třeba myslet je poměrně dlouhý věk některých druhů papoušků, který může dosahovat i osmdesáti let. Majitelé především velkých papoušků je běžně zahrnují i do své závěti. Je proto velmi důležité, aby s pořízením takového zvířete souhlasila celá rodina. Uvážit bychom také měli i případné alergie u rodinných členů, které mohou způsobit zdravotní komplikace při styku s peřím, roztoči a prachem z trusu. Navíc v případě vaší dovolené, nemoci či jiné nepřítomnosti je třeba zajistit pro papouška náhradního ošetřovatele.
V potaz bychom měli brát i poměrně hlasité zvukové projevy, které mohou vadit nejen nám, ale i našim sousedům. Navíc bychom se měli před pořízením řádně seznámit se základními informacemi o vybraném druhu papouška, kterého si chceme pořídit a v případě, že již máme doma nějakého zvířecího společníka uvážit, zda bude budoucí společné soužití harmonické či bude docházet k žárlivým soubojům.
Autor: Zdeňka Kudová
Foto: Pixabay

Napsat komentář