HOBBYMANIE(5)

Nářadí, které by doma nemělo chybět

Znáte to. Jdete doma něco opravit a zjistíte, že k tomu nemáte potřebné vybavení. Dojdete si ho koupit a o týden později zjistíte, že vám chybí zase něco jiného. Postupně tak nakoupíte nářadí, které vás vyjde dráž, než kdybyste jej koupili v sadě. Co by vám nemělo doma chybět, abyste měli potřebný základ?

Základní nářadí se liší dle osobních preferencí a toho, zda máte byt nebo dům.

Kvalitní sada ručního nářadí
První sadou, která by doma rozhodně neměla chybět, je sada ručního nářadí. Jedná se o sadu, která obsahuje především ploché a křížové šroubováky různých rozměrů, kladivo, kleště, kombinované kleště (kombinačky), sadu stranových a očkoplochých klíčů, metr, vodováhu, magnetický šroubovák na bity (i sadu kvalitních bitů), pilku na dřevo, pilku na železo.
Na sadách je příjemné to, že je nářadí přehledně uspořádáno v kufříku, který je i praktický pro uskladnění. U nákupu nářadí rozhodně platí, že je lepší si připlatit za kvalitní nářadí, které vám dlouho vydrží.

Vrtačka
Další nezbytný nástroj, bez kterého doma skoro nic neuděláte. V současné době jsou velmi oblíbené akumulátorové vrtačky. Při jejich koupi se zaměřte zejména na akumulátor. Zajímat by vás měla kapacita a rychlost nabíjení. Ideální je, když má vrtačka 2 akumulátory, které můžete na střídačku užívat a nabíjet.
Pokud si vyberete akumulátor, který je kompatibilní i s jinými AKU nástroji, máte vyhráno. Můžete si totiž pak pořídit třeba akumulátorový šroubovák, který vám velmi usnadní práci a mohou s ním lehce manipulovat i ženy.

Řezání, pilování a broušení Broušení
Pokud vás čekají v domácnosti tyto typy prací, musíte do základní výbavy zahrnout i pilky, hoblíky či dláto. Další nástroje, jako jsou okružní pila či úhlová bruska, už jsou pro pokročilejší kutily, kteří to s rekonstrukcí bytu myslí opravdu vážně. Není tedy nutné je mít v základní výbavě, pokud se nechystáte na větší projekty.

Pro opravdové kutily
Pokud jste se rozhodli, že se pustíte do opravdového kutilství, chce to pořádné místo. Základem vaší dílny by měl být stabilní a prostorný ponk.

Dále budete potřebovat vhodné odkládací plochy. Nejideálnější jsou regály, které by měly mít ale potřebnou nosnost.
V dílně by neměl chybět svěrák a jednoduché zvedací zařízení, abyste mohli manipulovat s těžšími předměty.
Nezapomeňte i na své pohodlí a dílnu vybavte přenosným ohřívačem pro studenější měsíce.

V neposední řadě myslete na kvalitní osvětlení, bez kterého přesný řez neuděláte.

Autor: Soňa J.

Napsat komentář