HOBBYMANIE(5)

Našli jsme utajený národní poklad: Opravdový Český dort!

Bílkové bezé leckoho při pečení jakéhokoli moučníku odradí, mimo jiné proto, že je přespříliš sladké, avšak v tomto případě se ho nemusíte obávat. Plní zde pouze roli pojiva pro vydatnou směs jemně strouhaných „vlašáků“ s trochou hladké mouky.
Problém nicméně můžete mít při pečení 3 stejně velkých kruhových plátů, protože 3 formy o průměru 22 cm má v zásobě jen málokdo. Pomoc je však snadná: Jednoduše přísady na těsto rozdělte na 3 stejné díly, základ každého plátu poté vyšlehejte zvlášť a samostatně ho také upečte.
Příprava dortíku se díky tomu sice poněkud „protáhne“, ale výsledek stojí za to. Mimo jiné proto, že správný český dort obsahuje vydatnou porci extra žloutkového máslového krému, chybět samozřejmě nesmí šlehačka a také čokoláda…

Recept na český dvoukrémový dort:
15 bílků 300 g krupicového cukru 350 g vlašských ořechů 3 lžíce hladké mouky; žloutková náplň: 750 ml mléka   300 g krupicového cukru 1 sáček vanilkového cukru 15 žloutků 4 lžíce kukuřičného škrobu 200 g másla 100 g hořké čokolády; na dohotovení: 200 ml smetany ke šlehání moučkový cukr dle chuti, čokoládové hobliny a jiné zdobení

Jak na to krok za krokem:

Nejprve připravte náplň (postup najdete v závěru fotonávodu): V misce promíchejte žloutky s trochou mléka a škrobem. Zbylé mléko přiveďte k varu s krupicovým i vanilkovým cukrem, přidejte žloutkový základ, stáhněte teplotu a za stálého míchání vše svařte. Hustý krém provařte (cca 5 minut). Po odstavení zakryjte rendlík fólií a nechte obsah vychladnout. Mírně vlažný zašlehejte po lžících do másla, jež jste vypracovali šlehačem doběla, krém rozdělte na poloviny a do jedné zašlehejte rozehřátou vlažnou čokoládu.
Podstatu těsta tvoří sníh z bílků, do kterého zašleháte po lžících cukr. Dále do pěny vmíchejte ořechy promíchané s moukou, těsto rozetřete do 3 kruhových forem či ráfků o průměru 22 cm podložených alobalem a pláty pečte při 170 °C cca 15 minut.
Na rovné podložce nechte všechny vychladnout a případně po obvodu odkrojte či ostřihněte nůžkami vyvýšené okraje.
Jeden z plátů potřete ho polovinou světlého krému a ze sáčku s odstřiženým růžkem vytlačte na tuto vrstvu spirálovitě polovinu tmavého krému. Přiklopte druhý plát a postup opakujte. Třetí vrchní plát zakončete vrstvou vyšlehané smetany a šlehačkou potřete i bok. Povrch dortíku obsypte čoko hoblinami, obvod ozdobte pomocí sáčku s řezanou špičkou pusinkami a vzniklý lem doplňte např. filigrány.

Náš tip: Upečené pláty skládejte krémem přímo na podnosu, na němž budete hotový dort servírovat. Je totiž velice jemný a špatně se přenáší. Jak ovšem zabránit umazání pokladu šlehačkou při potírání boku? Jednoduše celý obložte kratšími proužky papíru na pečení, jež pod bok částečně zasunete. Zároveň se budou překrývat a vytvoří lem, který po finální úpravě šlehačkou opět odstraníte.
NEPŘEHLÉDNĚTE: Tento návod jsme převzali z únorového vydání unikátního časopisu Dortománie, který přináší inspiraci i spoustu návodů na to NEJ ze světa dortů a sladkého pečení. Vychází již 13. 2. 2014, neváhejte si ho koupit! Nechcete přešlapovat u trafiky s obavami, že se na vás už nedostane? Pak si měsíčník předplaťte ZDE ►►►

Napsat komentář