HOBBYMANIE(5)

Na výzvědách u Japonců: Kuřecí špagety Morisaki San

Přestože je to recept velice jednoduchý, je zároveň výjimečný. Ocenila ho koneckonců před časem komise jednoho televizního pořadu, který vyhlásil soutěž o nejlepší divácké recepty z těstovin a Jana s ním vyhrála 5. místo. Co všechno se vyplatí vědět?
„Především se vyvarujte jakékoli neúměrně dlouhé tepelné úpravy,“ prozradila nám úspěšná kuchařinka. „I maso velice rychle orestujte, musí pouze změnit barvu, ale jinak by mělo zůstat uvnitř křehké a šťavnaté. Proto se koneckonců krájí na tenoučké plátky.“ Jana nám rovněž prozradila, že pokrm průběžně neochucuje podle vlastní chuti, ale podle barvy jednotlivých přísad, jak ji v pánvi postupně nabírají.
A pokaždé se „trefí“ na výbornou, což nám také předvedla. Kuřecí špagety Morisaki San (v překladu kuřecí špagety pana Morisakiho) chutnaly úžasně, takže nakonec nezbyl ani ždibec. A pokud by vám doma přece jen něco zůstalo, potom je dodatečně ohřívejte s přídavkem trochy vody nebo i mléka, aby vše zůstalo pěkně jemné.

Recept na kuřecí špagety Morisaki San:
300 g kuřecích prsou pokrájených na jemné malé plátky trocha olivového oleje 3 větší cibule na proužky kytička čerstvé bazalky (může být i sušená) 0,25 hlávky čerstvého zeleného zelí pokrájené na větší kousky (čtverečky) 0,5 lahvičky sójové omáčky 2 lžíce ústřicové omáčky 1 balíček špaget; na ozdobu: čerstvé jahody

Jak na to krok za krokem:

Do woku (pánve) nalijte olej, do ještě ne příliš rozehřátého přidejte pokrájenou cibuli a nahrubo natrhanou bazalku. Obsah postupně zahřívejte a asi po 1 minutě přidejte nahrubo pokrájené zelí. Vše hojně zalijte sójovou omáčkou a počkejte, dokud zelí nezesklovatí a „nechytí“ od ní nahnědlou barvu. Až potom přidejte pokrájené kuřecí maso.
Nyní obsah pánve prudce zahřívejte, a jakmile kousky masa zcela zbělají, přidejte do woku špagety uvařené ve vodě bez soli a oleje do stádia „al dente“ (nerozvařené). Obsah dobře promíchejte, dochuťte ústřicovou omáčkou a odstavte. Jednotlivé porce podávejte ozdobené lístky čerstvé bazalky a čerstvými jahodami, které se máčejí v sójové omáčce.

Bezva finta:
Nezapomeňte tyto špagety podávat s čerstvými jahodami. Máčejí se v sójové omáčce ve zvláštní malé mističce, což leckomu přijde určitě zvláštní. Ale nebojte se toho a zkuste to. Nakonec tuto kombinaci chutí možná i oceníte.

Napsat komentář