HOBBYMANIE(5)

Nejmenší psi světa: Toy fox terriér, velmi inteligentní sportovec

Toto poměrně mladé plemeno bylo vyšlechtěno koncem 19. století v USA. Pokud se podaří vám jej sehnat (podle dostupných informací zatím není v Česku žádná chovatelská stanice), pak v Toy Fox Terriérovi získáte skvělého parťáka. Je sice maličký vzrůstem, ale velký srdcem. Miluje pohyb, při své inteligenci se rychle učí povelům i trikům, je skvělý ve všech psích sportech. Ale pozor: Svou loveckou minulost nezapře, a pokud například zahlédne veverku, je schopný za ní jako jeden z mála psů vyšplhat i na strom!

Toto plemeno bylo vyšlechtěno jako odchylka od tehdy standardního krysího teriéra. Na rozdíl od něj je menší a lehčí, ale v mnohém se mu podobá. Kromě také hladkosrstého foxteriéra jsou jeho předky zřejmě také manchester teriér a čivava. Toy fox teriéra uznal AKC plemeno až v roce 2003, kdy ho zařadil do skupiny toy plemen.

Povaha

Toy foxteriéři jsou aktivní a inteligentní psi, kteří se snadno naučí mnoha povelům. V minulosti byli využíváni i v cirkusech, kde mívali vlastní vystoupení, a přestože tomu tak dnes není, jejich učenlivost jim zůstala. Také se o nich říká, že mají „smysl pro humor“. Jsou energičtí a aktivní, přesto se dokážou přizpůsobit životnímu stylu svých majitelů a nevyžadují tolik zaměstnání jako například Jack Russell teriéři. Jsou poměrně tiší a vůči svým majitelům loajální a milující. Jsou také hraví a milí, ale nejsou to příliš dobří hlídači. Nejenže málo štěkají, ale nemají téměř žádné ochranářské pudy vůči majetku.
Nemusíte se ani obávat jeho soužití s dalšími domácími mazlíčky. Například s kočkami si umí najít rychle „společnou řeč“.

Dovednosti

Je třeba zdůraznit, že tento, byť dobromyslný kamarád opravdu nebude chtít ležet se svým páníčkem na pohovce. Ale pokud si dáte tu práci budete ho učit a patřičně chválit za každý úspěch, můžete s ním vyhrávat psí sportovní soutěže. Velmi rychle porozumí i všem vašim dalším povelům. Inu, inteligent s duší sportovce…

Autor: -jav-

Napsat komentář