HOBBYMANIE(5)

Nejoblíbenější kompot? Utopenci! Máme recept na ty nejlepší

Zkuste náš recept a uvidíte, že utopenci od konkurence už vám nebudou nikdy tak chutnat! V čem spočívá tajemství úspěchu? Samozřejmě zvolte v první řadě kvalitní uzeninu, tedy špekáčky. Na obyčejné vuřty a jiné obdobné výrobky rychle zapomeňte, nechcete-li mít utopence, jak se říká blátivé. Upravte je pak dle našeho návodu a zvolte také náš kořeněný sladkokyselý nálev. Jde o osvědčenou a léty prověřenou recepturu! A nakonec ještě jedna důležitá rada: Vydržte pak 5 dní až týden neochutnávat; utopenci se musí opravdu dobře proležet!

Ingredience pro recept na utopence ve sladkokyselém nálevu:
2 kg kvalitních špekáčků, mletý černý pepř, sladká mletá paprika, 1 kg cibule, 3 kapie, 3 až 4 feferonky, 3 lžíce oleje; nálev: 1 l vody, 0,75 l octa, trocha soli, 2 lžíce cukru, 15 kuliček nového koření, 15 kuliček černého pepře, 1 lžička hořčičného semínka

Jak na to (fotonávod najdete v galerii pod článkem):

Špekáčky oloupejte, podélně je rozpulte, ale nedokrojte. Uvnitř je poprašte pepře a paprikou, dále každého vložte pár plátků cibule a proužek kapie. Takto naplněné natlačte do větší sklenice a prokládejte je dalšími kolečky cibule a kousky kapie. Zároveň přidejte na proužky upravené feferonky. Základ nálevu tvoří voda s octem svařená společně se solí, cukrem, novým kořením pepřem a hořčičným semínkem. Zchladlý sceďte a obsah sklenice jím zalijte. Nakonec přidejte olej, sklenici uzavřete víčkem a několikrát ji obraťte dnem vzhůru, aby se vytěsnily všechny vzduchové bubliny. Utopence pak nechte týden v chladu proležet; zároveň se vyplatí sklenici každý den obrátit dnem vzhůru a obsah tak promíchat.

Náš tip:
Hořčičné semínko se do nálevu běžně nepřidává, ale bez obav ho použijte. Po chuťové stránce tím nic nezkazíte, naopak! A ještě utopencům dodáte na trvanlivosti, hořčičné semínko má totiž konzervační účinky.

Napsat komentář