HOBBYMANIE(5)

Nepodceňujte přípravu na aplikaci fasádních barev

I levné barvy dokáží ihned po nátěru zamaskovat drobné „kazy“ na fasádě. Nicméně, tato schopnost trvá řádově týdny či měsíce. Pokud podceníte přípravu na aplikaci fasádních barev, hrozí Vám, že Vás další investice do fasády budou čekat mnohem dříve, než jste čekali

A) Fasádu řádně očistěte

Přípravné práce na fasádě začínají jejím důsledným očištěním. Povrch zbavte nečistot, organických škůdců, vlhkosti a odstraňte veškeré sloupávající se části původního nátěru. K čištění lze použít i vysokotlakou hadici. Pokud k čištění fasády používáte vodu, nechejte povrch řádně vyschnout, než na něj začnete aplikovat nátěr

B) Zapravte praskliny

Nespoléhejte na to, že se Vám praskliny podaří zamalovat. Kvalitní silikonové barvy mají sice schopnost vytvářet na povrchu jakýsi film a tím praskliny maskovat, toto se však týká pouze opravdu malých prasklinek. K zapravení použijte akrylátový tmel určený do exteriéru případně montážní pěnu v případě, že jsou praskliny větší a nachází se v polyesteru.

C) Použijte penetraci

Penetrace povrchu sjednotí jeho savost a zlepší přídržnost vrchních nátěrů. Vhodné je použít penetraci určenou pro konkrétní typ fasádní barvy (viz zde). Penetraci nanášejte pečlivě, rovnoměrně a po dokončení prací ji nechte řádně vyschnout. Pokud Vaše nemovitost, resp. fasáda, trpí na organické škůdce, je vhodné použít fungicidní penetraci, která nabízí zvýšenou ochranu právě proti organickým škůdcům.

Před nanášením penetrace je vhodné důkladně zakrýt světla, okna, dveře apod. malířskou folií, zaschlou penetraci byste z těchto povrchů dostávali jen velmi těžko.

D) Přistupte k nanášení barvy

Nyní je vhodný okamžik k nanášení fasádní barvy. Práci si načasujte tak, aby na natírané plochy nesvítilo prudké sluneční záření, jinak Vám hrozí rychlé zasychání barvy. Zároveň, fasádní barvu byste neměli nanášet v případě, že v příštích 24 hodinách očekáváte přeháňky.
Barvu nanášejte důkladně, v případě hrubšího povrchu se ujistěte, že nátěr proniká i do jednotlivých skulin. Mezi jednotlivými nátěry pak nechte barvu řádně zaschnout.

Napsat komentář