HOBBYMANIE(5)

Zabijačkové lahůdky: Jak na pečená kolena?

Dopřejete si občas k večeři vepřové kolínko v podobě ovaru? Tato lahůdka má u nás neskutečné spousty příznivců. Ale zkusili jste je už pečené, samozřejmě dopředu marinované v pikantním kořeněném nálevu? Že je to příliš náročné? „Na taková slova určitě nedejte,“ tvrdí naše kulinární odbornice Marcela Matyášová.

Nejdůležitější je mořidlo

Stačí si připravit kořeněný nálev podle jejího receptu.  „Příprava  ,mořidla´ samozřejmě nabízí příležitost k rozmanitým experimentům s jeho jednotlivými složkami. Důležitý je česnek, sůl, mletý černý pepř a dále mletá červená paprika – sladká i pikantní. Nechybí přídavek grilovacího koření, kterým ovšem můžete veškerou papriku nahradit (celý 1 sáček). Záleží jen na vás,“ prozrazuje autorka receptu.

A jakmile budete mít nálev hotový, scezený a zchlazený, můžete se pustit do operace, během které jej vpravíte injekční stříkačkou s velkou jehlou pro veterinární účely (běžně k dostání) do masa kolem kostí. Většina jej sice vyteče do pekáče, ale to není na závadu. „Kolínka ovšem nezapomeňte dopředu prošpikovat celými mandlemi! Přestože nemají na výslednou chuť prakticky žádný vliv, dodají pokrmu na zajímavosti,“ dodává Marcela Matyášová.

Co budeme potřebovat:

Základ: 2 větší vepřová kolena 50 g neoloupaných mandlí marináda: 0,5 l vody 2 palice česneku 2 lžíce soli 0,5 lžičky černého mletého pepře 2 vrchovaté lžíce sladké mleté papriky špetka pálivé mleté papriky a grilovacího koření 300 ml rostlinného oleje 500 ml piva (12o)

Jak na to krok za krokem:

Kolena očistěte (chloupky je třeba opálit a oškrábat), omyjte a osušte. Špičatým ostrým nožem maso přes kůži napíchejte a do zářezů vtlačte mandle. V hrnku na plotně svařte vodu se solí, černým pepřem, oběma druhy papriky, grilovacím kořením a lisovaným česnekem, přilijte do vroucího roztoku olej a nechte jej převařit. Po odstavení vmíchejte pivo, odvar zchlaďte a sceďte (hrubou složku ze sítka nevyhazujte!).

Zchladlý roztok napíchejte v pekáči pomocí injekční stříkačky se silnou veterinární jehlou do masa kolem kostí (nevadí, že bude hojně vytékat). Povrch kolen nakonec potřete pastou ze sítka, přilijte do pekáče i zbytek marinády a vše nechte v chladu do druhého dne rozležet. Nezakrytá kolena pak pečte zvolna v troubě vyhřáté na 160 ºC po dobu 4 hodin a občas je obraťte, případně podlijte trochou vody. Dočervena upečené maso musí být měkké a kosti rozpadavé. Podávejte je s chlebem, hořčicí a různými pikantními omáčkami.

Čtěte také:

Zabíjačkové lahůdky: Není nad domácí tlačenku!
Ozdoba slavnostní tabule: Nezapomenutelný losos
Pro labužníky: Oblečte vepřovou panenku do listového závoje!

 

Napsat komentář