HOBBYMANIE(5)

Nevíte, co je profiterol? Prozradíme i s receptem na luxusní dezert

Recept na profiterolky pochází původně z Itálie, ale přivlastnili si ho Francouzi, kteří se s Italy dodnes přou o to, čí specialita to vlastně je. Koho ovšem napadlo zabudovat jemným krémem naplněné odpalované pusinky či větrníčky do mocnější vrstvy smetanové náplně na základu pečeném ze stejného těsta, se zřejmě nedozvíme.
Jedno je ale jisté: Až tuto dobrotu ochutnáte, nedáte na ni dopustit. Zvlášť pokud milujete nadýchané krémové dezerty. Navíc vám přinášíme recept na odpalované těsto, jež se možná liší od vašeho oblíbeného a osvědčeného, zděděného po babičce či mamince. Místo másla totiž obsahuje olej a připravuje se z hladké mouky, což není běžné. Nicméně při práci dle našeho postupu žádné riziko nehrozí. A samozřejmě i tady platí, že v průběhu nesmíte otevřít v žádném případě troubu!

Recept na větrníčkový smetanový dort:
300 ml vody, 150 ml oleje, 230 g hladké mouky, 7 vajec; čokoládový smetanový krém: 50 ml smetany ke šlehání, 50 g hořké čokolády, kapka rumové esence; smetanový vanilkový krém: 6 žloutků, 300 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 l mléka, 4 plátky želatiny, 5 lžic vody, 250 ml smetany ke šlehání; na dohotovení: čokoládová poleva, moučkový cukr

Jak na to krok za krokem (Návod na přípravu krémů najdete ve fotogalerii):

1. V kastrolu přiveďte k varu vodu s olejem, přidejte mouku a vařečkou hmotu vymíchejte. Stáhněte oheň a za stálého míchání základ těsta zvolna prohřívejte. Jakmile se na dně začne tvořit bílý povlak, vše odstavte. Do vlažné hmoty vmíchejte nejlépe v robotu celá vejce (jedno po druhém), lepivé těsto naložte do sáčku s řezanou špičkou a na plechu s papírem z něj vytvořte kruh o průměru 22 cm. Na dalším plechu s papírem ze zbylého těsta nastříkněte menší pusinky; potřebovat budete alespoň 20 ks. Plát i větrníčky pečte v troubě vyhřáté na 200 °C dorůžova (cca 15 minut) a zásadně neotvírejte dvířka. Upečené a zchladlé kousky neprokrajujte!

2. Připravte smetanový čokoládový krém: Vyšlehejte smetanu a tenkým praménkem do šlehačky zapracujte rozehřátou vlažnou čokoládu a kapku rumové esence. Krém naplňte do sáčku se špičkou a polovinu zchladlých větrníčků jím naplňte.

3. Dále připravte smetanový vanilkový krém: Žloutky vyšlehejte s krupicovým i vanilkovým cukrem, zašlehejte do pěny trochu mléka a tekutinu pramínkem přilijte a zavařte do zbylého mléka, jež jste přivedli v kastrolu k varu. Za stálého míchání vše svařte do podoby krému, ve kterém po odstavení rozpustíte ve vodě nabobtnalou želatinu. Pod fólií základ nechte vychladnout a do vlažného vmíchejte vyšlehanou smetanu (šlehačka). Část krému opět naložte do sáčku se špičkou a naplňte jím druhou polovinu větrníčků, jež pak obrácené částečně smočíte v rozehřáté čokoládě.

4. Kruhovou dortovou formu o průměru 22 cm vyložte včetně boku fólií a na dno uložte upečený kruhový plát. Rozetřete na něj část vanilkového krému, celou plochu poklaďte větrníčky naplněnými čoko krémem a zcela je zalijte zbylým světlým krémem. Povrch rovně uhlaďte a nechte vše v chladu ztuhnout. Zchladlý korpus z formy opatrně uvolněte, po obvodu ho dozdobte větrníčky smočenými v čokoládě a jejich povrch ještě poprašte moučkovým cukrem.

Náš tip:
Jestliže se vám těsto i jeho pečení vydaří, získáte s předepsané dávky více větrníčků, než budete při skládání dezertu potřebovat. Hlavně na dekoraci tedy můžete vybírat ty nejlepší. A počítejte také s tím, že v troubě na objemu výrazně nabyde základní kruhový plát. Zchladlý ovšem splaskne a kruh požadované velikosti z něj snadno vykrojíte ráfkem, ve kterém budete dort skládat. Krémová složka v tomto dezertu výrazně převažuje nad pečenou, počítejte tedy s tím, že je určený spíše pro rychlou spotřebu, obzvláště za horkých letních dní.

 

Napsat komentář