HOBBYMANIE(5)

Než přijde dárkonoš…

Ježíšek – děťátko Kristus přináší dárky v Čechách, na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku, Itálii, Německu, Polsku, Portugalsku, Chorvatsku a ve Španělsku.

Ježíšek v českých zemích

Původně měl Ježíšek jen abstraktní podobu, časem se však díky církevním hrám a vánočním procesím začal vyobrazovat jako dítě často při své nadílce doprovázené anděly, někde se za něj převlékala do bílého hávu žena z rodiny.  Nejdřív představoval symbol nového roku a jeho pozice dárkonoše se v českých zemích upevnila až v 17. století. Dětem nosil dárky za okno i na stůl a většinou šlo o cukrovinky, jablka a oříšky. Až ve 20. století se propojilo Ježíškovo nadělování s vánočním stromkem. Víru v Ježíška se snažili zlomit nacisté Knechtem Ruprechtem a Frau Holle, komunisté hodlali místo něj vnutit dětem Dědu Mráze, nadělujícího v tehdejším SSSR, ale ani to se naštěstí nepodařilo.

Děda Mráz jako pán chladu

Děda Mráz pochází původně ze slovanské mytologie. Mělo jít o kováře či vládce chladu, který jezdí na saních s bílým koňským spřežením. S pravoslavnou vírou nemá Děda Mráz jako dárkonoš žádnou souvislost. V bývalém Sovětském svazu naděloval společně se Sněhurečkou, dnes bez jakéhokoliv diktátu socialismu nosí dárky dětem v Rusku, Bělorusku a na východě Ukrajiny.

Weihnachtsmann, Santa Claus a ti druzí

Část německých dětí je zvyklých na Ježíška (Christkind) jako u nás a v Rakousku, avšak na severu, východě a ve středním Německu vládne Vánocům Weihnachtsmann – Pán Zimy. Předchůdcem dnešního Santa Clause byl v Anglii a západních zemích Father Christmas – Otec ( i dědeček) Vánoc. Mívá dlouhý modrý nebo zelený plášť a většinou přichází i s vánočním stromkem. Jeho francouzskou obdobou je Père Noël i Papá Noel (Otec Vánoc), často nazývaný také Tatíček Noel. Stejně jako Santa Claus žije na severním pólu, nosí červený plášť a dárky mu pomáhá rozvážet stádo sobů. Na Papá Noela s nůší dárků na zádech se těší kromě dětí ve Francii také drobotina v  Argentině, Brazílii a dokonce v Uruguayi.

Legenda Santa Clause – zjednodušeně Santy – má předobraz ve sv. Mikuláši. Pochází z Nizozemí, ale za svého ho přijali zejména v USA a Kanadě, ovšem postupně se rozšiřuje jeho vliv i do Evropy. Původně nosíval biskupské roucho, ale dnes si ho většinou vybavíme jako korpulentního staříka s bílými vousy, červenou čepicí lemovanou bílou kožešinkou a koženým páskem přes kabát. Santa naděluje dětem dárky do punčoch u krbu i pod stromeček a do lidských obydlí se dostává komínem, když děti spí. Proto také radost z dárků od Santy přichází až 25. prosince po probuzení.

Jak to mají děti z Bullerbynu

Ve Skandinávii úřadují vánoční skřítci. Nosí jména Julemanden, Jultomten a Julenissen. Tento skřítek žije pod podlahou domu a jezdí na kozách jménem Julbocker. Tomte ze Švédska rozdává dárky z pytle pro děti a dospělé na Štědrý den. Vášniví čtenáři Dětí z Bullerbynu si jistě vzpomenou i na hledání mandličky ve vánoční rýžové kaši. Ve Finsku působí vousatý dědeček Joulupukki, jenž sice nosí dárky hodným dětem, ale zlobivé trestá proutkem.

Tip  na poslední chvíli

Také si říkáte, jak to Ježíšek a jeho další kolegové z různých koutů světa všechno stihnou? Pořídit, zabalit, rozdat… A hlavně nic nezapomenout!!! Pokud na poslední chvíli zjistíte, že vám právě došla „obalová technika“, nezoufejte. I váš Ježíšek může být originální. Místo ozdobného papíru sáhněte po starých novinách nebo lepence a vytvořte dárkovou „retro“ kolekci, převázat stačí provázkem nebo bavlnkou. Jestliže chcete zachovat „pravý“ lesk Vánoc, poslouží vám stejně dobře alobal. Kreativnější z vás se mohou pustit také do koláží, jimiž ozdobíte starou krabici od bot. A hlavně buďte rádi, že jste pospolu. Veselé Vánoce!

Autorka: Vanda Filipová

Napsat komentář