HOBBYMANIE(5)

Řezy zvané macecha: Jsou k pomilování!

Metoda vrstvení několika druhů těsta na sebe a jejich vzájemného promíchání vidličkou před finálním pečením není našim kuchařinkám neznámá. Receptů na rozmanité buchty takto ztvárněné najdete v kuchařských knihách spousty. Tento je však zajímavý tím, že poslední pečenou vrstvu tvoří pudink, který se do předchozích dvou (světlý a tmavý piškot) efektně propadne, takže buchta získá silně zvrásněný povrch.
Nemusíte se ovšem bát, že ho pak budete vystavovat na odiv. Překrývá se totiž pěnou vymíchanou ze zakysané smetany, a aby toho nebylo málo, moučník se nakonec posype nahrubo strouhanou čokotyčinku Margot.Recept na čtyřbarevné macecha řezy:

5 vajec 250 g krupicového cukru 100 ml vlažné vody 100 ml oleje 250 g polohrubé mouky 1 lžíce kakaa 1 prášek do pečiva; krém č. 1: 2 vanilkové pudinky 5 lžic krupicového cukru 800 ml mléka; krém č. 2: 400 ml zakysané smetany 250 ml smetany ke šlehání 2 vanilkové cukry; na dohotovení: čokoláda Margot nebo granko

Jak na to krok za krokem:

Oddělené žloutky s cukrem vypracujte šlehačem, zašlehejte do pěny vodu a postupně olej. Dále přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva střídavě s pevným sněhem z bílků a polovinu těsta rozetřete do pekáčku s papírem na pečení na dně. Do druhé poloviny těsta vmíchejte jemně prosáté kakao a tmavé těsto rozetřete v pekáčku na vrstvu světlého.
Zároveň svařte z pudinkového prášku s cukrem a mlékem pudink (netřeba provářet!), naběračkou ho rozlijte na tmavé těsto a vidličkou všechny vrstvy až na dno vlnkovitě či spirálovitě „protáhněte“.
Vše pak vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a buchtu pečte asi 30 minut (pudink se v těstě propeče a vytvoří na řezu mramorovanou strukturu). Než zchladne, připravte krém: Zakysanou smetanu vymíchejte s vanilkovým cukrem a zvolna do pěny zapravte šlehačku (ušlehaná smetana). Hmotu rozetřete na povrch zchladlé buchty (vyplní prohlubně), povrch urovnejte a posypte nahrubo strouhanou Margotkou nebo grankem.
-iri-

Náš tip: Nedaří se vám rozetřít tmavé piškotové těsto na světlé? Nejprve spodní vrstvu hustě pokapejte pomocí lžíce nebo naběračky tmavou hmotou a potom ji po měkkém povrchu zvolna roztáhněte kartou nebo měkkou stěrkou. Pudink pak docela nahoře rozlijte např. v podobě pruhů…

Napsat komentář