HOBBYMANIE(5)

Objevili se vám na zahradě mravenci? Podívejte se, jak na ně přírodní cestou

Na zahradách se mravenci začínají objevovat na jaře, jakmile se půda dostatečně prohřeje. Jestliže máte na zahradě starší kolonie, mravenci je velmi rádi opravují. I když jsou hmyzem užitečným, při jejich přemnožení nejsou zahrádkáři rádi. Hledají totiž potravu pro své larvy. Kromě toho, že patří mezi škůdce, kteří poškozují trsy jahod, také nakousávají pupeny květů nacházejících se na ovocných stromech. Působením kyseliny mravenčí pak žloutnou listy. Rostliny, které mravenci napadají, netvoří květy a samozřejmě ani neplodí. Navíc mravenci roznášejí hniloby napadající ovoce a také mšice. Kromě toho okusují mladé kořeny kořenové zeleniny a některých ozdobných letniček.

Možná nechcete na jejich hubení používat chemické prostředky a tak na řadu přicházejí prostředky přírodního rázu.

Jak na mravence přírodní cestou?

Vhodnou volbou jsou různé tekuté směsi, které do mravenčích cestiček snadno aplikujete pomocí rozprašovačů.

Esenciální oleje – negativně působí na feromony, díky kterým se mravenci dorozumívají a orientují. Dobrou volbou jsou esenciální oleje exotické. Často se používá tea tree, olej vyrobený z hřebíčku nebo cedrového dřeva. Přidejte do rozprašovače s vodou několik kapek a vzniklou směs aplikujte na potřebné místo.

Citron – jeho šťávu nastříkejte na mravenčí cestičky a místa, kudy se případně mravenci dostávají do domu. Použít můžete také citronovou kůru nebo přímo plátky čerstvého citronu.

Zálivka připravená z octa – směs připravíte smícháním stejného množství octa a vody a aplikujete tam, kde je potřeba.

Aromatické druhy koření – vložte je do mravenčích cestiček, které jsou dobře viditelné. Mezi často používané druhy patří máta, levandule, majoránka, cibule, česnek, bazalka, kari koření nebo skořice.

Napsat komentář