HOBBYMANIE(5)

Očekávání jara: Bílý věnec s kokosem a ovocem

Recepturu na bílý piškot, který tvoří základ tohoto věnce, jsme na stránkách Hobbymanie.tv dosud neprozradili. Je to tedy velká premiéra! Připravte se ovšem na postup, který je všem zažitým technologiím na hony vzdálený. Především je třeba začít šleháním krupicového cukru s vanilkovým pěkně nasucho a pak s přídavkem mouky. Bude se vám tedy doma v kuchyni nějakou chvíli pěkně prášit! Tento krok je ale nezbytný, protože i sypké přísady do sebe absorbují tolik potřebný vzduch.
Právě díky němu zůstane upečený základ (věnec) nadýchaný, ale vyžaduje to ještě jedno zvláštní opatření: Až bude věnec upečený, formu i s mírně zchladlým obsahem překlopte, ale moučník v ní ponechte. Středovým komínkem ji pak postavte na květník s dírou uprostřed a takto vše ponechte vychladnout. Buchta přichycená uvnitř k boku si díky tomu „nesedne“ na dno, ale vlastní vahou se poněkud natáhne a udrží si nadýchanou porézní strukturu.

Náš tip: Místo sněhobílé šlehačky můžete věnec plnit a potřít máslovým krémem nastaveným vařenou moučnou kaší. Vyznačuje se také pěknou bílou barvou: V kastrůlku smíchejte 2 lžíce polohrubé mouky se 100 g krupicového cukru cukrem, přilijte 250 ml mléka, vše za stálého míchání svařte a kaši provařte. Po odstavení do ní vmíchejte 50 g 100% tuku a zcela vychladlou zašlehejte po lžících do 250 g měkkého másla vyšlehaného doběla.

Bílý věnec s kokosem a ovocem:
450 g krupicového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 200 g hladké mouky, 12 bílků, špetka soli, 1,5 lžičky kypřícího prášku s vinným kamenem (Dr. Oetker); smetanová náplň: 500 ml smetany ke šlehání, cukr dle chuti; borůvkové želé: 1 sklenice borůvkového kompotu (850 g), 1 lžíce mleté želatiny (Vitana), 2 lžíce vody; na dohotovení: kokos na posypání, čerstvé borůvky a maliny na zdobení

Jak na to (podrobný fotonávod najdete pod článkem):

1. Oba druhy cukru prošlehejte nasucho v robotu a připravte se na to, že obsah mísy bude prášit! Polovinu cukrové směsi odložte stranou a do zbytku zapracujte metlami mouku (sypká směs nabere díky tomu vzduch). Zvlášť vyšlehejte z bílků pokojové teploty se solí a kypřicím práškem s vinným kamenem sníh a po lžících do něj zašlehejte cukr (díl odložený stranou). Hutnou pěnu šlehejte alespoň 5 minut, musí tvořit pevné špičky. Stěrkou do ní pak vmíchejte směs cukru s moukou, ale zvolna! Takto vypracované bílé těsto naložte po lžících do formy na věnec s rovnými boky (ciambellone), jejíž dno jste vyložili kroužkem papíru na pečení. Boky ovšem ponechte neupravené! Vše pak pečte při 170 °C cca 40 až 45 minut.
2. Upečený obsah nechte ve formě 5 minut vydýchat, vše pak překlopte, ale moučník nevyklápějte. Formu postavte středovým komínkem na obrácený kameninový květník s otvorem ve dně, příp. na jinou menší formu s komínkem (bude tudy unikat teplo) a takto vše ponechte, dokud upečený obsah nevychladne. Moučník přichycený k boku formy se díky tomu natáhne poněkud na výšku a udrží se kyprý (nesesedne). Zchladlý pak při bocích uvolněte nožem, vyklopte ho a zbavte původního spodního papíru. Zároveň ho 2x opatrně prokrojte.
3. Připravte borůvkové želé: Kompot i s nálevem v mikrovlnce mírně ohřejte. Práškovou želatinu vymíchejte s vodou ohřátou na 80 °C, želírující základ hned zapravte do teplého kompotu a důkladně vše vymíchejte. Jakmile se želé přestane roztékat, rozetřete polovinu množství na spodní pečený prstencový plát, na želé naložte vyšší vrstvu vyšlehané smetany (šlehačka) a vše přiklopte druhým prstencovým plátem. Naplňte jej stejným způsobem a věnec zcela složte. Jeho povrch po zchlazení (cca 30 minut) potřete opět šlehačkou a přidejte posyp strouhaným kokosem. Celý pak dozdobte čerstvým sezónním ovocem.
Autor: -iri-
Foto © and styling: ing. Jiří Savinec

 

 

Napsat komentář