HOBBYMANIE(5)

Orientální dobroty: Alžírské svatební koláčky

Je pravda, že tyto koláčky jsou poněkud pracné. Ale výsledek stojí za to nejen na pohled. V Alžíru se připravují při velkých slavnostech, ať už jde o ramadán, svatbu, významné výročí. Tak pojďme na to!

Co budete potřebovat:

těsto: 350 g hladké mouky, špetka soli, 115 g másla, 2 lžíce vody z pomerančového květu, ledová voda dle potřeby;

náplň: 300 g jemně drcených blanšírovaných (loupaných) mandlí, 100 g krupicového cukru, 2 vejce, dle chuti a potřeby med

dokončení: rozehřátý med

Jak na to krok za krokem

Nejprve si vypracujte těsto: Na velmi mírném plamenu, případně v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo nakrájené na malé kousky (nesmí se přepálit). Máslo nalijte do mouky smíchané se špetkou soli, přidejte vodu z růžových květů a dle potřeby ledovou vodu. Vypracujte hladké vláčné těsto, které zabalené do folie nechte v chladničce cca 30 minut odpočinout.

Připravte si náplň: do větší mísy nasypejte jemně drcené mandle, krupicový cukr, smíchejte s vidličkou rozšlehanými vejci. Nádivka musí dobře vázat nesmí být suchá ani příliš měkka.

Příprava ozdob na koláčky a dokončení: z odleženého těsta si oddělte malou část – rozdělte tuto na 2 poloviny a jednu obarvěte kakaem. Z tohoto těsta si připravíte kytičky, které zdobí konečný koláček. Na jejich výrobu použijte vykrajovací formičky. Těsto rozválejte na plát o síle cca 3 mm a vykrojte jednotlivé kytičky.

Zbytek těsta rozválejte na pláty o síle cca 3 – 4 mm a kulatou formičkou vykrájejte kolečka o průměru 6 – 8 cm. Z nádivky malou lžičkou oddělujte kousky, které v dlaních vypracujte do kuliček, kterými poklaďte jednotlivá kolečka. Koláčky uzavřete a položte na pracovní desku spojem dolů. Přizdobte krimplovacími kleštěmi, začněte zdobit od vrcholu.
Na vrchol koláčku přiložte nejprve tmavou kopretinu, přes ní položte světlou a malou kuličkou naznačte střed. Lehkým stisknutím na střed přilepte ke koláčku. Přeložte na plech pokrytý papírem na pečení a pečte v troubě vyhřáté na cca 165 st. Asi 10 – 15 minut dle velikosti koláčků. Je dobré pozorně kontrolovat pečení, aby jednotlivé kousky nebyly příliš tmavé, ale pouze lehce zlatavé. Nechte vychladnout a jednotlivé kousky smáčejte v horkém medu. Nechte krátce na mřížce okapat. Servírujte v papírových košíčcích.

Připravila: Marcela Matyášová

Zdroj: http://lesucresale-doumsouhaib.com

Napsat komentář