HOBBYMANIE(5)

Paganiniho dortík: Virtuózní sladění dvou chutí

Slavný dortík určitě zaujme dvěma náplněmi kontrastních chutí. V opozici čokoládovému spodku (korpus i krém) je zde nevídaná světlá šlehačková pěna s převahou vařeného žloutkového pudinku.

Trik, který zaskočí i profíky, určitě zvládnete

Kdo si zpívá, tomu jde práce vždy lépe od ruky, avšak v případě tohoto dortu se v jedné fázi zarazí i profík znalý spousty cukrářských triků: Vmíchat při přípravě žloutkové pěny poměrně velké množství pudinku do vyšlehané smetany vyžaduje přece jen trochu odvahy.
I tento rizikový krok je ale možné ustát se ctí. V první řadě pod fólií téměř zchladlý, spíše vlažný provařený pudink (nesmí obsahovat hrudky ani škraloup!) prošlehejte na plné obrátky šlehačem. Díky tomu se ještě víc zjemní. A do šlehačky jej pak zapracovávejte opravdu zvolna a postupně po částech.
Jakmile nabudete dojmu, už nechybí mnoho a pěna se srazí, raději šlehač vypněte a hmotu hned naložte na korpus zavřený v ráfku (původní pečicí forma) s dostatečně vysokou nástavbou z pružné fólie. V okamžiku, kdy začne pěna tuhnout, není již co riskovat…

 Náš tip: Rozehřejte opatrně v mikrovlnce čoko polevu, naložte ji do sáčku s tenkou kulatou špičkou a na listu papíru na pečení z ní tvořte noty, houslové klíče apod. Ztuhlé kousky pomocí nože od podkladu uvolněte a dort jimi dozdobte.
Recept na famózní dort Paganini:
10 bílků » 280 g krupicového cukru » 280 g opražených lískových oříšků » 2 lžíce kakaa; čokoládový krém: 5 žloutků » 1 vejce » 150 g moučkového cukru » 50 g hořké čokolády » 250 g másla; vanilková pěna: 4 žloutky » 2 sáčky vanilkového pudinku » 100 g krupicového cukru » 1 sáček vanilkového cukru » 700 ml mléka » 500 ml smetany ke šlehání; na dohotovení: nahrubo sekané opražené lískové ořechy » čokoládová poleva na dekorace

Jak na to:

 

Z oddělených bílků vypracujte pevný sníh a postupně do něj zašlehejte cukr. Sekané opražené „lískáče“ (postup najdete ve fotonávodu)smíchejte s kakaem a směs zapracujte stěrkou do pěny. Těsto rozetřete kartou do kruhové formy o průměru 25 cm vyložené papírem a plát při 180 °C upečte (cca 15 až 20 minut, nutná zkouška špejlí!). Ještě teplý vyklopte a zchladlý 1x prokrojte.
Mezitím připravte čoko krém: Žloutky a vejce vyšlehejte nad párou s cukrem a zašlehejte do pěny rozehřátou vlažnou čokoládu. Zchladlý základ zašlehejte do másla vypracovaného šlehačem doběla.
Dále připravte vanilkovou pěnu: V kastrolu promíchejte pudinky s cukrem, přilijte mléko s rozšlehanými žloutky a za stálého míchání vše svařte a provařte. Pod fólií zchladlý pudink (nevytvoří škraloup) prošlehejte a po lžících zapracujte do vyšlehané smetany.
Jeden z piškotových plátů vraťte zpět do formy vyložené novým papírem či fólií a potřete ho většinou čoko krému (část ponechte na zdobení). Vrstvu přiklopte druhým plátem, na který naložíte většinu vanilkové pěny. Povrch uhlaďte a nechte vše v chladu ztuhnout. Nejlépe na druhý den dort z formy vyjměte, bok potřete zbylou světlou pěnou, povrch dozdobte zbylým čokoládovým krémem, nasekanými lískovými ořechy a čoko dekoracemi.

Zdroj:  časopis Dortománie č. 4/2014

 

Napsat komentář