HOBBYMANIE(5)

Pořiďte si do bytu čtyřlístek pro štěstí

Řeč je o oxalisu – šťavelu čtyřlistém či purpurovém, jemuž se neřekne jinak než jednoduše čtyřlístek. V lednu však tento symbol štěstí na louce opravdu nenajdete!

Má raději chladnější místa, paradoxně ale snese i přímé slunce

Kdo by chtěl čtyřlístek pěstovat, měl by asi vědět, že jde o nenáročnou kvetoucí pokojovou rostlinu, která pochází z jižní Afriky a Ameriky. Péči o ni zvládne i začínající bytový „zahradník“. Stačí vybrat jí vhodné místo, kde bude mít dostatek světla. I když je ideální teplota pro pěstování čtyřlístku okolo 20 stupňů Celsia, nevadí mu ani přímé slunce. Chcete-li, aby vydržel dlouho svěží a rostl, vyberte mu jako stanoviště spíše chladnější místo v bytě, v ideálním případě severně orientované okno.

Na zahradě se dobře kombinuje s begoniemi a letničkami

Ačkoli si čtyřlístek libuje spíše v chladnějších místnostech, nemá problém v létě úspěšně přežívat ani mezi zahradními rostlinami. Jako ryba ve vodě se bude cítit třeba v symbióze s begoniemi či sporýši. Ve venkovním polostínu vám bude radost dělat od poloviny května – po „třech zmrzlých“ – až do září. Doma má rád širší květináče s výživným kyselejším substrátem.

Hlavně nepřelévat!

Čtyřlístek je dobré v létě a během květenství zalévat vydatněji, ovšem pozor na přelití! Pokud bude půda trvale přemokřená, cibulky této rostliny spolehlivě uhnijí. Jakmile váš symbol štěstí s lístky ve tvaru srdíček odkvete, začněte zalévat ještě méně, až listy zežloutnou a opadají. Oxalis nechte přezimovat na suchém a chladném místě, na jaře jej pak přesaďte. Pokud chcete mít jistotu, že rostlinka opravdu přežije zimní měsíce, cibulky raději vyjměte ze substrátu a na jaře zase zasaďte. V době vegetace se může zhruba dvakrát měsíčně přihnojit tekutým hnojivem, v zimě stačí frekvenci snížit na polovinu.

Kvete? Nechte jej na prosluněném okně

Oxalis neboli čtyřlístek kvete od dubna až do konce léta. Pokud jej právě obsype záplava bílých nebo růžových květů, umístěte jej na slunné okno, kde se mu bude právě v období květu dobře dařit. Tato hlíznatá rostlinka je plazivá nebo se vzpřímeným kmínkem, a když se o ni dobře postaráte, doroste až do patnácti centimetrů.

Vypěstujte si rostlinku štěstí doma

Pokud si chcete čtyřlístek namnožit, není nic snazšího. Stačí vysadit na jaře cibulky do kyprého substrátu s pískem. Zasazené hlízky jen mírně zalévejte, půda nesmí být mokrá. Jakmile skončí období růstu, nechte několik měsíců rostlinu odpočinout. V případě, že budete chtít někomu nadělit pod stromeček právě tento známý symbol štěstí, alespoň osm týdnů před Vánocemi přesaďte hlízky tak, aby byly pokryté centimetrovou vrstvou zeminy. Do menšího květináčku jich zasaďte asi šest a ponechte do Vánoc v chladnější místnosti s teplotou 13 až 16 stupňů Celsia.

Autorka: Hana Raiskubová

 

 

 

 

Napsat komentář