HOBBYMANIE(5)

Vyzkoušejte Pavlovovy reflexy: Piškotové řezy s kiwi fungují dokonale!

Že zelená patří navinule výraznému kiwi a oranžová zase příjemně nasládlým nektarinkám, prozradí docela obyčejný reflex, takže rčení o slinách sbíhajících se v ústech je zcela na místě.

Nemusí to být jen exotické kiwi a nektarinky, případně broskve (ideální jsou plody dokonale vyzrálé, nejlépe přímo na stromě ve vlastní zahrádce), ale použít lze pro tento účel vlastně jakékoli letní ovoce. Od jahod přes maliny až po borůvky či ostružiny. Samozřejmostí jsou i jejich libovolné kombinace; tady se fantazii meze opravdu nekladou!
Základ řezů pak tvoří obyčejný piškot s olejem a šlehačková náplň osvěžená zakysanou smetanou a zpevněná želatinou. Bez ní by tato kombinace nebyla možná. Samozřejmě použít lze i šlehačku samotnou, která buchtu spolehlivě udrží, ale takovou kalorickou bombu ustojí jen málokdo. Proto se stále větší oblibě těší náplně kombinované se „zakyskou“. A želatiny v plátcích se nebojte; v první řadě je spolehlivější než různé ztužovače a také práce s ní je snadná. Stačí dodržet předepsaný postup a myslete také na to, že hlavně v posledních fázích přípravy náplně je třeba pracovat velice rychle. Což je jen otázka cviku.

Lehké piškotové řezy s ovocem:
4 vejce 4 lžíce pískového cukru 2 lžíce oleje 15 lžic polohrubé mouky 1 lžička prášku do pečiva; náplň: 4 plátky želatiny 250 ml smetany na šlehání 250 g zakysané smetany 2 lžíce moučkového cukru čerstvé kiwi sladké nektarinky nebo broskve citrónová (limetková) šťáva

Jak na to:

Celá vejce vyšlehejte s cukrem, zašlehejte do pěny olej a zlehka vmíchejte polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijte na plech s plátem papíru a piškot upečte (cca 15 minut při 180 °C). Z trouby vyjmutý plát rozdělte na dva stejné díly a než vychladnou, připravte si náplň: Nejprve namočte v troše vody želatinu, nechte ji nabobtnat (cca 10 minut) a zvolna ji rozehřejte buď v kastrůlku na plotně, nebo v misce v mikrovlnné troubě.
Pozor, nesmí vzkypět a přejít varem! Ve větší misce vyšlehejte smetanu do fáze měkké vlny a asi 4 lžíce odeberte a zašlehejte metličkou do rozehřáté vlažné želatiny. Zvlášť vymíchejte zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a přidejte do ní ovoce pokrájené na drobné kousky a pokapané citrónovou (limetkovou) šťávou, aby nezhnědlo. Následuje přídavek vyšlehané smetany a želatiny zpracované s trochou šlehačky. Vše pak rychle promíchejte, náplň rozetřete na jeden ze zchladlých plátů, vrstvu přiklopte druhým plátem a vše lehce přitlačte. Nakrájené řezy poprašte moučkovým cukrem.

Autor: -fra-

Napsat komentář