HOBBYMANIE(5)

Světlo v interiéru jako dominanta bytu

Svítidla tvoří mimořádně důležitý prvek v každém interiéru. Ať už bydlíte v modernějším domě či klasickém bytu, dokonalost mu dodá teprve osvětlení prostoru. Mělo by nejen dobře plnit svou základní funkci, ale zároveň být i příjemným estetickým doplňkem. Se světlem v interiéru se dá krásně kouzlit. Zásada č. 1 přitom zní – hlavně přirozeně! Na vše, co doma děláte, potřebujete především dobře vidět.

Základ: správně řešené centrální osvětlení

Ani centrální lampa nebo lustr, nejdůležitější typ svítidel v místnosti, nemusí znamenat fádnost a nudu. Řiďte se při jejich výběru vždy celkovým stylem interiéru. Zohledněte důležité parametry, především množství přirozeného světla v daném prostoru, ale také výšku stropu v místnosti. Čím vyšší strop, tím může být lustr delší a masivnější. Na trhu je k dostání nepřeberné množství klasických modelů, ale i moderních či dokonce extravagantních výstřelků bytových designérů. Pokud máte odvahu a nebojíte se originálního řešení, směle do toho!

Efektně působí lampa u křesla

Nechcete v obýváku klasiku v podobě centrálního lustru na stropě? Zvolte nástěnná svítidla. Osvětlují prostor rozptýleným světlem, které vzniká odražením od stěn či stropu. Efektním a originálním doplňkem vašeho bytu, který okamžitě upoutá pozornost, se lehce stane i stojací lampa, malá lampička na obývací stěně či lampa k pracovní desce. Pokud chcete světelně oddělit jednotlivé zóny pokoje, nechte si nainstalovat tzv. světelné rampy. Použít lze několik typů prvků, ať už pevných, otočných či přisazených k rampě.

Tip pro čtenáře

Jste posteloví čtenáři? Rozmazlete se intenzivním nastavitelným svítidlem nad postelí. Jestli spíte v posteli sami, nejspíš výběr ideálního osvětlení do ložnice podřídíte čistě vlastním potřebám. Problém může nastat u partnerů, když chce jeden spát a druhý se naopak věnovat četbě, protože jindy na ni nemá čas. Jak vyřešit osvětlení, aby nerušilo, plnilo svou původní funkci a ještě mělo šmrnc? Pořiďte si nastavitelná svítidla, která nainstalujete nad postel. Zdroj světla by měl být přitom světle žlutý a dostatečně intenzivní. Bohatě v něm postačí žárovka 40 W. Ze zdravotního hlediska se rozhodně nedoporučují zářivky či halogenové žárovky. A ani lampička na nočním stolku není podle očních lékařů dobrý nápad. Světlo, které vyzařuje, je totiž příliš měkké a málo intenzivní, takže čtenáře nutí „napínat“ zrak. K posteli proto patří jen tehdy, když ložnici užíváte výhradně ke spánku. Dobře vám poslouží třeba v případě, že si budete chtít nastavit mobilní telefon na buzení.

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář