HOBBYMANIE(5)

Vyzkoušejte kaki, pokrm bohů

Kaki roste na stromech tomelu japonského, podobajícího se ebenu, a říká se mu také medové jablko, čínská švestka, korejské mango nebo japonský persimon, především však Diovo ovoce nebo pokrm bohů (Diospyros =Diovo ovoce). Pěstuje se v subtropech po celém světě (především v Asii) a dobře se mu daří také ve Středozemí. Ze španělské Valencie pochází zvlášť lahodná odrůda Kaki Persimon Bouquet.

Pokrm bohů jako elixír zdraví

Kaki je zdrojem vitamínu C a dále obsahuje beta-karoten, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan i poměrně velké množství vlákniny (asi 3 gramy na 150 gramů ovoce). Ze 60 procent ho tvoří voda. Jde o velmi zdravé ovoce, které posiluje imunitní systém a metabolismus, má příznivý účinek při srdečních potížích, prospívá pevnosti kostí a také pomáhá při stresu a únavě. Jeho konzumace se doporučuje také lidem s nemocnými játry a ledvinami, hovoří se i o jeho dobrém trávení tuků. Má energetickou hodnotu přibližně 290 kJ ve 100 gramech.

Jak kaki konzumovat

Sezona kaki u nás začíná na podzim, vrcholí kolem Vánoc a pokračuje ještě na přelomu nového roku. Do našich zeměpisných šířek se dováží ovoce, které se trhá ještě jako nezralé. Proto nechte kaki přinesené z obchodu doma ještě dozrát, až bude přecházet ze žluté do oranžovo-zlatavé barvy a bude na omak měkké. Někdy potřebuje čas až dva týdny, stává se však, že už v obchodě narazíte také na zralé plody. Jíst se dá i s tužší dužnatou slupkou, avšak většinou  ho lidé loupou. Čím je ovoce zralejší, tím se loupe snadněji (i bez pomoci nožíku). Dá se však rozříznout a pojídat také lžičkou podobně jako kiwi. Kaki výborně chutná v syrovém stavu, ale vyrábí se z něj také lahodné marmelády nebo želé, oblíbené je rovněž sušené. Hodí se také do salátů, zmrzliny, moučníků, na kanapky či do sladkých rýžových jídel.

Využití v kuchyni

Z kaki snadno uděláte koktejl, když ho oloupané rozmačkáte nebo rozmixujete s ananasovou a citronovou šťávou podobně jako pomeranče. Pokud budete chtít, aby měl váš nápoj říz, přidejte i bílý rum a na dno sklenice grenadinu.

Ve sladké variantě chutná kaki také v muffinech pokrájené na kostičky, stejně tak jím můžeme nahradit jablka v klasickém štrúdlu z listového těsta. Zapéct se dá také s mozarellou jako „fingerfood“ na bagetce či kanapce.

Tip: Zkuste kaki také v zeleninovém salátu. Listové saláty vyberte podle chuti, kaki orestujte na olivovém oleji s kozím sýrem, osolte, okořeňte tymiánem. Přidat můžete ořechy nebo směs semínek do salátu. Ve studené úpravě lze nahradit kozí sýr fetou nebo šmakounem.

(vaf)

 

 

 

 

Napsat komentář