HOBBYMANIE(5)

Pozvedněte ložnici o úroveň výš díky dobře vybranému povlečení

Ložnice je místem, který si každý z nás spojuje s odpočinkem a spánkem. Ten naše tělo potřebuje, aby zregenerovalo a načerpalo nové síly. Však bychom také měli spát kolem 8 hodin denně. Aby to ale k něčemu bylo, musí jít o kvalitní a ničím nerušený spánek. Víte, že ho ovlivňuje nejen kvalita matrace, ale i výběr povlečení?

Spánkem trávíme něco mezi třetinou a polovinou života. To je dost dlouhá doba na to, aby to byl promrhaný čas nekvalitním spánkem, který našemu tělu nic nedá. Když ale ulehnete do postele a přivítá vás něžná a hřejivá náruč lůžkovin, to už je jiné kafe.

Povlečení povznese ložnici o úroveň výš

Většina z nás při jeho výběru klade důraz hlavně na vzhled. Ano, povlečení by mělo s ostatním interiérem ladit, přesto barva a design není to nejdůležitější.

Zaostřena na materiál

Povlečení by mělo být pěkné na pohled, příjemné na dotek, savé a prodyšné. Nesmí klouzat, dráždit pokožku, ani elektrizovat vlasy. Víte, že tyhle všechny vlastnosti ovlivníte výběrem materiálu?

Tip číslo jedna: Bavlna je TOP

Už naše babičky ji milovaly, dobře věděly proč. Bavlna je přírodní materiál, který je příjemný na dotek, je prodyšný a savý, pokožku nijak nedráždí. Snese i vysoké teploty praní a žehlení, spát pod ní mohou i děti. Jedinou nevýhodou je skutečnost, že se mačká.

Tip číslo dva: Klasická bavlna vám k srdci nepřilnula? Zkuste krepové povlečení!

Je vám sympatické, že je bavlněné povlečení prodyšné, savé a příjemné na dotek, ale to žehlení vám nedá spát? Zkuste krepové povlečení, které si zachovalo všechny kladné vlastnosti bavlny, ale nemusí se žehlit.

Krep totiž není žádný zvláštní materiál, ale jen odlišné zpracování bavlny, kdy se v pravidelných pruzích střídá jemná a zvrásněná část.

Tip číslo tři: Už jste vyzkoušeli bavlněný satén?

Novinka poslední doby, která dobývá přední příčky na žebříčku oblíbenosti. Přesně to je bavlněný satén, který se oproti tomu klasickému saténu z polyesteru sice míň leskne, ale neklouže, neelektrizuje vlasy, je příjemný na dotek a hezký na pohled. Při správné péči se navíc může pochlubit dlouhou životností a stálostí barev i při častém praní.

Tip číslo čtyři: Během chladných nocí vás zahřeje flanel

Taky máte rádi teplo, hlavně v zimě? Každý večer se těšíte, jak se zaboříte do hřejivé náruče vašeho lůžka? Pak nezapomeňte deku i polštář obléknout do flanelového povlečení, které je ušito ze 100% bavlny upravené česáním na flanel.

Tip číslo pět: Mikrovlákno je lehké a hebké

Nejen pro klidný spánek alergiků je určené povlečení z mikrovlákna, které skvěle odvádí vlhkost, je lehké jako peříčko, hebké jako hedvábí a žádní roztoči se v něm nezabydlí.

Jaké zvolíte zapínání?

Už dávno nemusíte volit jen mezi zakládacím povlečením, se kterým mnozí z nás bojují a knoflíky, které často upadávají. Na trhu je také povlečení se zipem.

A co ten design?

Ani na něj nezapomínejte. Nejprve si ale vyberte materiál a zapínání, pak teprve přejděte na volbu motivu povlečení.

Víte, že výběr barvy povlečení by měl odrážet celkový styl ložnice? Kdo má ložnici zařízenou v teplých barvách, pro toho je ideální žluté, červené, oranžové, červené nebo červenofialové povlečení. Do ložnice, kde vládnou studené barvy zase sáhněte po zeleném, tyrkysovém, modrém nebo modrofialovém povlečení.

Napsat komentář