HOBBYMANIE(5)

Zázrak jménem Netřesk

Netřesk nebo také zlatý kořen je sukulentní rostlina, kterou můžeme pěstovat na naší zahradě ve skalce, truhlíku na balkóně, ale i v pohodlí bytu. Vizuálně tuhá a možná nenápadná rostlina překvapí tím, že je to i šikovná léčivka s širokým využitím. Její tajemství se nalézá v krátkých, špičatých, dužnatých listech. Pěstovat jej zvládne každý, nesnáší přelití a tak je na zálivku zcela nenáročný. Netřesk je bohatý na vápník, kyselinu jablečnou i mravenčí, třísloviny, hořčiny, sacharidy, slizy a pryskyřici. Použitím je velmi podobný aloe. Pro menší množství piperidinových alkaloidů se nedoporučuje vnitřní užívání pro těhotné, kojící ženy a děti do tří let. Má silně protizánětlivé a antibakteriální účinky. Nejznámější je pro léčbu ušních zánětů, zánětů dutiny ústní, ale hodí se i při léčbě oparů, popálenin, bradavic a kuřích ok. Rovněž se uplatní skvěle i v kosmetice pro své hydratační a regenerační účinky. Pro použití používáme celý list a sběr provádíme kdykoli během roku. Netřesk nám venku v zimě nezmrzne a množí se sám novými růžicemi po odkvětu a odumření hlavní růžice.

Během nemoci a období nachlazení můžeme připravit čaj. Přibližně pět nebo šest lístků nadrtíme a zalijeme horkou vodou. Necháme louhovat minimálně pět minut. Lístky lze žvýkat a pojídat i jen tak syrové na bolest v krku a afty. Čaj mimo jiné zklidňuje žaludek, střeva a odstraňuje i menstruační křeče a působí pozitivně na střevní problémy. Vhodný k užívání je i sirup, několik listů netřesku vložíme do mixéru, přidáme citrón, med a mixujeme do hladka. Necháme odstát týden v lednici a užíváme polévkovou lžíci dvakrát, třikrát denně.

Netřesk skalní

 

Netřesk je výborný pro různá kožní onemocnění, modřiny, odřeniny a po bodnutí hmyzem. Stačí rozkrojit podélně list a přiložit na postižené místo. Rozmělněním listů a přecezením přes plastové sítko získáme šťávu pro další použití na pokožku.
Mimo jiné slouží i jako kosmetický krém pro hydrataci a péči o suchou pokožku. Zjemňuje a změkčuje otlaky, zrohovatělé paty a přináší úlevu. Výborně tak poslouží i při léčbě bradavic a kuřích ok.

Pro výrobu léčivého krému potřebujeme:
-1/2 hrnku listů netřesku, listy odebíráme vždy z již velké rostliny (nestříháme, ale jemně odtrhujeme)
-1/2 hrnku kokosového oleje, nejlépe v bio kvalitě, neparfémované
-1 lžíci bambuckého másla

Omyté listy rozmělníme v hmoždíři (nebo v mixéru), propasírujeme přes jemné sítko a do šťávy přidáme kokosový olej, který jsme předehřáli předem na třicet až čtyřicet stupňů maximálně. Nakonec přidáme lžíci bambuckého másla a důkladně promícháme. Hotovou směs přelejeme do čistých skleniček s dobře uzavíratelným víčkem a uložíme do lednice. Takto hotový krém vydrží při dobrém skladování v chladu až dva měsíce. Krém je vhodný i po pobytu na slunci či lehkém spálení.

Mladé lístky lze konzumovat i v ovocných salátech nakrájené na kousky, či do letního drinku místo citrónu a aloe. Určitě vás překvapí jak je multifunkční a široce použitelný. Už nikdy nebudete chtít mít doma jinou méně náročnou rostlinu, než je netřesk.

 

 

Napsat komentář