HOBBYMANIE(5)

Prima hrátky s prasátky: Jak je udělat z chlebového těsta?

 Ztvárnit z něj můžete podle našeho receptu pohledná prasátka, která ocení vaše děti a stanou se rovněž vítanou ozdobou slavnostní tabule, třeba i svatební. Vždyť jsou to prasátka pro štěstí!
Dobře vypracované chlebové těsto při pečení vyskočí „tak akorát“, takže se nemusíte o osud svého díla nijak obávat. A pokud snad nabude o něco víc, potom budete mít čuníka pěkně vypaseného. Složit takovou hlavu je snadné (viz postup) a nechcete-li se s chlebovým těstem zakládat od samého začátku, potom použijte kupovanou suchou směs připravenou k zadělání (používá se zpravidla voda). Ideální je celozrnná; upečený chlebík pak bude krásně tmavý. A prasátko si můžete nakonec u stolu rozdělit ke guláši nebo jiné, ještě vybranější specialitě.

Recept na dekorativní chlebová prasátka:
1 sáček suché směsi na celozrnný chléb
150 g šunky nebo šunkového salámu černé olivy voda na potření

Jak na to krok za krokem:

Ke směsi na chléb přidejte dle návodu vodu a v hnětači vypracujte těsto. Pod fólií je nechte vykynout, znovu těsto přehněťte a vypracujte z něj plát silný 15 mm (může být i více). Podle misky či talíře o průměru 25 cm z něj vykrojte dva kruhové plátky; jeden přeneste na plech s pečicím papírem a válečkem jej ještě lehce rozválejte (bude větší).
Tento spodní plát poklaďte na kousky pokrájenou šunkou a přiložte na něj druhý (spíše k hornímu okraji).

Ještě před tím v něm ale vypíchněte vykrajovačkou o průměru 1 cm otvory pro oči. Ke spodnímu okraji druhého plátu (vlastní hlava) uložte kolečko o průměru 8 až 10 cm (rypák) s dalšími dvěma otvory. Z odřezků vykrojte trojúhelníkové uši a na plechu je uložte zvlášť.
Vše nechte pod utěrkou dokynout, povrch hlavy i uší potřete vlažnou vodou, do očí vsaďte poloviny černých oliv a díly upečte. Uši po zchladnutí připevníte k hlavě párátky.

Napsat komentář