HOBBYMANIE(5)

Pro labužníky: Recept na pikantní krůtí rolku s tvarůžky

Tyto zvláštní výrobky, které by si jistojistě zasloužily i svůj fanklub, dokáží v rozmanitých pokrmech učiněné divy. Pokud ochutnáte naše olomoucké překvápko, dáte nám za pravdu.

Z historie: Tvarůžky jako lahůdka i platidlo

Tvarůžky jsou výchozí surovinou i způsobem výroby natolik spojené s mlékem a vesnickým domovem, že nebude nikdy možné určit chvíli, kdy se na jídelníčku poprvé objevily. I nejstarší zprávy je uvádějí jako běžné jídlo, jak Kuxova zmínka z roku 1452, tak soupis pozůstalosti z Olomouce z roku 1583, kde se poprvé objevuje slovo „tvarůžky“. Olomoucké trhy nebo olomoučtí obchodníci pak doplnili název na olomoucké, i když velká většina se vyráběla v okolních obcích pod názvem „selské tvarůžky“.
Na přelomu 17. a 18. století pak postupně vystupují z archivních pramenů zprávy potvrzující pevné místo tvarůžků na dobovém jídelníčku. Např. v roce 1601 se v Hradečné u Uničova kopala studna, studnařům se platil 1 zlatý za 1 sáh do hloubky a 2 kopy tvarůžků…“

Recept na pikantní olomoucké překvápko:
4 porce – 600 g krůtích prsou
plnotučná hořčice sůl mletý černý pepř 150 g anglické slaniny 4 olomoucké tvarůžky menší cibule kapie olej na smažení; na obalení: hladká mouka 1 vejce sůl chilli koření mléko podle potřeby

Krůtí prsa opatrně naklepejte přes fólii. Každý takto upravený plátek potřete hořčicí, osolte a opepřete, položte na něj plátek slaniny, pak jeden olomoucký tvarůžek, kolečko cibule a kousek červené kapie. Naplněný plátek složte do podoby úhledného balíčku, jehož okraje spíchnete kouskem špagety (při tepelné úpravě zkřehne, takže při jídle nevadí).
Balíčky obalte postupně v hladké mouce a v těstíčku, které jste vyšlehali z vajec, mouky, trochy soli a chilli, případně mléka. V těstíčku obalené kousky hned vkládejte do rozehřátého tuku v hlubší pánvi a smažte je po obou stranách dozlatova (musí se tepelně upravit v celé síle). Balíčky podávejte s bramborovou kaší nebo vařenými brambory. Výborný je také zeleninový salát nebo bramborový salát bez majonézy.

Zdroj: e-knihovnicka.cz

Napsat komentář