HOBBYMANIE(5)

Pryč s dietami! Dejte si dortovou fantazii hned třikrát hříšně čokoládovou

Vlastně je to kalorická bomba každým coulem, což určitě nepotěší příznivce štíhlé linie. Nicméně zahřešit si občas potřebuje snad každý z nás, takže milovníci čokolády, pozor: Pokud si chcete dopřát něco opravdu výjimečného, potom se pusťte do pečení a vaření.
Základ dortu tvoří extra čokoládový piškot a krém s vařeným smetanově karamelovým základem, který si bez nadsázky zaslouží označení „nejtěžší paříž“ na světě.

Recept na francouzský 3x čokoládový dort:
5 vajec 160 g pískového cukru 120 g oleje 120 g čokolády na vaření 160 g hladké mouky 1 lžička kypřicího prášku do pečiva 30 g práškového kakaa; na dohotovení: čokoládový krém; na ozdobení: bílá čokoládová poleva

Jak na to krok za krokem:

Žloutky vyšlehejte s cukrem. Zvlášť rozehřejte čokoládu na vaření (můžete v mikrovlnce), smíchejte ji s olejem a zašlehejte do žloutkové pěny. Z bílků vyšlehejte zvlášť tuhý sníh a střídavě jej vmíchejte s moukou smíchanou s prosátým kakaem a práškem do pečiva do žloutkové čoko-pěny. Vymíchané těsto nalijte do formy o průměru 24 cm vyložené papírem na pečení a korpus pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 45 minut.

Hotový a vyklopený nechte zchladnout na mřížce, 1x či 2x jej prokrojte a dva pláty potřete připraveným čokoládovým krémem (recept vpravo). Pláty složte na sebe a přiklopte třetím. Zbytkem krému nakonec potřete celý dort, uhlaďte jej nožem máčeným v horké vodě do lesku a jeho povrch ozdobte spirálovitými filigrány vytvořenými z bílé čokoládové polevy.

NÁŠ TIP: Jak na čokoládové filigrány ve tvaru satelitních antén
Různě velké spirály z bílé čokoládové polevy vytvoříte snadno. Stačí si vzít na pomoc malý PE sáček se zavařenou tenkou plastovou špičkou, jaký používají perníkářky při práci s bílkovou polevou.
Naplňte jej pak v mikrovlnce opatrně rozehřátou a hladce vymíchanou bílou čokoládou a můžete se pustit do práce. Spěchat nemusíte, sáček se v dlani stále mírně ohřívá, takže čokoláda v něm tuhne jen velice zvolna.

Napsat komentář