HOBBYMANIE(5)

Tak trochu erotické krajkování: Mřížky z lístkového těsta

Dnes se naučíme péct koláčky podle receptu, který spíše odhaluje  než skrývá, co je uvnitř. Srovnání s erotickým spodním krajkovým prádélkem je tady zcela na místě: Chcete-li, aby tyto koláče zaujaly, musíte zvolit lákavý obsah, například barevně výrazný džem.
Ovšem myslete na to, že nesmí být moc řídký (např. jahodový), aby při pečení nevzkypěl a nevytekl. Do rizikové sladké náplně lze ale vmíchat trochu práškového solamylu, který ji při pečení zahustí.
A jak na samotnou mřížku? Můžete ji složit z většího počtu tenkých proužků vykrojených rádýlkem z plátu listového těsta a přeložených přes sebe. Použít lze rovněž čtvercové plátky, které v ploše opatrně hustě nakrojíte (okraje musí zůstat celistvé), ale vůbec největšího efektu docílíte se speciálním plastovým válečkem (je běžně k dostání) s množstvím střídavě přerušovaných koleček. Právě ta dají vzniknout nebývale atraktivní krajkové mřížce.

Recept na mřížkové koláče s pudinkem: 1 balíček lístkového těsta 1 vanilkový pudink 3 lžíce pískového cukru 400 ml mléka hustý ovocný džem 1 vejce na potření moučkový cukr na posypání

Jak na to krok za krokem

Pudinkový prášek smíchejte s cukrem a pak v troše mléka. Po rozpuštění dolijte mléko a svařte za stálého míchání hustý pudink. Po zchladnutí jej rozetřete do středů čtverců listového těsta (10 x 10 cm) vykrojených z plátu o síle 3 mm (použít lze i plátky mražené). Okraje potřete rozšlehaným vejcem a na pudink naložte džem.
Ze zbytku těsta vyválejte a nakrojte rádýlkem pruhy o trochu užší (cca 9 cm) a přejeďte je mřížkovacím válečkem. Takto upravené rozdělte na díly dlouhé 10 cm, každý roztáhněte do stran, aby vznikla mřížka, a pudink s marmeládou na každém čtverci jimi překryjte. Okraje stlačte prsty, přebytečné těsto při okraji koláčů odkrojte rádýlkem a kousky při 200°C upečte (cca 15 minut). Před podáváním je lehce pocukrujte.
-iri, fra-

Napsat komentář