HOBBYMANIE(5)

Rajčata už zrají! Jak z nich připravit ten nejlepší domácí kečup?

Bývá to často velký problém, co s nimi, ale na takový kečup jich padne opravdu mnoho. Navrch vám nabízíme recept, který si můžete snadno upravit do sladké i delikátně pikantní podoby…
Budete-li chtít kečup pikantní, přidejte do něj jednoduše dle předpisu pálivou mletou papriku. A sladký vařte bez ní. Navrch i sladkou chuť lze v tomto případě elegantně ovlivnit, cukru totiž můžete přidat na jednu dávku (viz recept) od 500 gramů po celý kilogram. Záleží tedy na vás, o co je v rodině zájem; které chutě převládají. A aby toho nebylo málo, čím více budete již ochucený základ svářet a odpařovat, tím více cukru v něm bude zvolna karamelizovat, což opět ovlivní konečnou chuť. A věřte, že právě kečup takto lehce zkaramelizovaný chutná ze všech nejlépe!

Co potřebujeme na fajnový pikantní rajčatový kečup:
3 kg dobře vyzrálých červených rajčat, 2 velké cibule, 12 stroužků česneku, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžíce mleté pálivé papriky, 1 lžíce kari koření, 1,5 lžíce soli, 200 ml octa, 500 až 1000 g krupicového cukru (dle chuti a uvážení)

Jak kečup připravit:

Rajčata rozdělte na osminky, přidejte k nim v kastrolu cibuli pokrájenou na proužky a oloupaný česnek (stroužky rozpulte). Dále přidejte kari koření, sladkou i ostrou papriku a vařte vše zvolna do zhoustnutí (cca polovina původního obsahu).
Horkou hmotu rozmělněte nejlépe mixérem, jemně ji propasírujte přes cedník či pasírku, jemný základ vraťte zpět do kastrolu, přidejte ocet, sůl, cukr a dál vše vařte do zhoustnutí. Jakmile hmota „prdelkuje“ (tvoří po vařečce cestičku), plňte ji do skleniček s uzávěrem a každou hned obraťte dnem vzhůru. Zchladlé uložte ideálně do chladného sklepa.

Náš tip:
Sladkou variantu kečupu připravíte snadno: Jednoduše přidejte do zeleninového základu místo pálivé mleté papriky sladkou. Podobně můžete připravit i delikátní kečup feferonkový, který je výborný například na domácí pizzu. Stačí přidat do zeleninového základu 4 až 6 feferonek.

Napsat komentář