HOBBYMANIE(5)

Recept na domácí knedlíky i pro amatéry: Rychlé, snadné, mikrovlnné!

Stačí si připravit suroviny a pár hrnečků. Malé kuchtíky, kteří chtějí překvapit maminku, dopředu upozorňujeme, aby si dali při krájení housek pozor na prstíky. A pokud si snad nejsou jistí, že to zvládnou, mohou požádat o pomoc dědu, babičku nebo starší sourozence. Určitě i oni se rádi přiučí něčemu novému…

Za pár minut hotovo!

Protože se tyto knedlíky připravují v mikrovlnce, je třeba zvolit vhodné nádobí. Zapomeňte proto na hrnečky se zlacením nebo obrázky a vsaďte na bílý porcelán nebo sklo. A teď už se do toho můžete pustit, je to otázka několika minut. Máte housky nakrájené? Tak šup s nimi do mísy i s dalšími přísadami! Samozřejmě vše promíchejte vařečkou a pak do hmoty zapracujte sníh ušlehaný z bílků. Ale zlehka. Budete-li moc „tlačit na pilu“, „roztaje“ a knedlíky nebudou tak nadýchané.

V míse před sebou musíte mít nakonec bělavou pěnu, kterou je třeba naplnit do hrnečků. Ještě před tím je ale vytřete máslem a vysypte strouhankou. Hrnečky pak plňte těstem jen do dvou třetin, víc do nich nenakládejte. Po čtyřech je vložte do mikrovlnky a nastavte ji na 8 až 9 minut. Není to dlouhá doba, takže k televizi neodcházejte a raději pozorujte dvířky, co vyvádí těsto uvnitř.

V jednu chvíli se vzedme a skoro exploduje směrem vzhůru, aby vytvořilo pohledné čepice. Ty nicméně opět splasknou. A jakmile trouba zapípá, hrnky vyjměte a hotové knedlíky z nich vyklepněte. Cítíte, jak voní krásně máslem? A co teprve, až je nakrájíte! Všimněte si i struktury na řezu; je nádherná! Na závěr ještě trocha matematiky: Z každého hrnku vyklopíte váleček, který vydá na 4 plátky. Kolik jich tedy bude ze čtyř hrnečků?

Recept na knedlíky z mikrovlnné trouby:
2 housky
3 vejce sůl 1,5 čtvrtlitrového hrnku mléka 1,5 hrnku polohrubé mouky špetka prášku do pečiva máslo a strouhanka na vytření a vysypání hrnků

Jak na to krok za krokem:

Housky nakrájejte na kostičky, přidejte oddělené žloutky rozkvedlané v osoleném mléce, mouku s práškem do pečiva, vše promíchejte a těsto vylehčete tuhým sněhem vyšlehaným z bílků. Hmotu jemně promíchejte a rozdělte do máslem vytřených a strouhankou vysypaných čtvrtlitrových hrnečků (plňte je jen do dvou třetin).

Hrnečky pak vložte do mikrovlnky a na plný výkon je asi 8 až 9 minut zahřívejte. Ihned po vyjmutí z trouby z nich hotové knedlíky vyklopte a nakrájejte na prkénku na plátky, aby nesesedly a zůstaly nadýchané. Podávat je můžete k čemukoli jako klasické houskové knedlíky…

Bezva finta: Nechce-li se vám vytírat použité hrnečky tukem a vysypávat strouhankou, vložte do nich po mikrotenovém sáčku, do kterého pěnovité těsto naložíte. Vše z nich pak snadno vyjmete a také knedlíky samotné bez problémů „svléknete“. Ještě horké nezapomeňte vzápětí propíchat špejlí!

Napsat komentář