HOBBYMANIE(5)

Recepty starého c.k. mocnářství: Nad meruňkový štrúdl není!

Nejznámější a nejoblíbenější jsou záviny jablečné, tvarohové, makové, višňové či švestkové, ale jde to i s meruňkami a fíky. A právě ty mají blízko k Bosně a Hercegovině, bývalé državě c.k. mocnářství. Je totiž víc než pravděpodobné, že právě odtud k nám kdysi připutovala ze zemí blízkého východu receptura na vrstvené lístkové těsto, bez kterého si nedokážeme dobrý závin vůbec představit…

Náš tip: Rozinky můžete nechat namočené v tuzemáku do druhého dne nabobtnat (nutno připravit v předstihu), případně vsaďte na rychlejší variantu a provařte je krátce v mikrovlnce. Zvláční během jedné minuty. Vsaďte místo klasických jablek na meruňky se sušenými fíky, a fantasticky si pochutnáte, na to můžete vzít jed!

Ingredience pro meruňkový závin:
1 balíček lístkového těsta (kupované nebo domácí, cca 500 g) 3 lžíce strouhanky 500 g meruněk (čerstvé nebo kompotované) 200 g sušených fíků 75 g rozinek 3 lžíce tuzemáku 1 sáček vanilkového cukru špetka mleté skořice 50 g mandlových lupínků; na potření: 1 žloutek 2 lžíce mléka; na dohotovení: moučkový cukr šlehačka lístky čerstvé meduňky nebo máty

Jak na to krok za krokem (fotonávod najdete pod článkem ▼▼▼)

   Válečkem vypracujte z lístkového těsta na pomoučeném válu velký obdélníkový nebo čtvercový plát cca 40 x 40 cm, případně 2 menší, posypte ho téměř celý strouhankou a poklaďte v pruzích vypeckovanými meruňkami rozdělenými na měsíčky střídavě se sušenými fíky nakrájenými na kostičky. Náplň posypte rozinkami nabobtnalými v rumu a na suché pánvi opraženými mandlovými lupínky.
Přidejte posyp vanilkovým cukrem, mletou skořicí a vše směrem od sebe do plátu zarolujte. Oba konce úhledně a pečlivě založte, nohavici přeložte na plech s listem papíru na pečení, potřete ji žloutkem prošlehaným v mléce a závin v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova upečte (cca 25 minut). Zchladlý poprašte moučkovým cukrem a rozdělený na kousky podávejte ozdobený pusinkami šlehačky a lístky čerstvé meduňky či máty.

 

Napsat komentář