HOBBYMANIE(5)

Rýžová kaše v neznámé koblížko – kroketové úpravě

Kuchařské knihy mistra Viléma Vrabce jsou plné zajímavých dobrot. Zaujaly nás i tyto rýžové krokety. Na pohled je jejich příprava náročná, ale platí to jen v případě, že budete jejich základ, tedy mléčnou rýžovou kaši, vařit tradičním a zdlouhavým způsobem v hrnci.

Sladké mléko s rýží se totiž musí neustále míchat, jinak se bude u dna připalovat (takto zaneřáděné nádobí se navrch svízelně čistí). A také je třeba tekutinu neustále doplňovat, takže spotřeba mléka je na konci poměrně značná. Zkuste prostě dát všechno s výjimkou vaječných žloutků do větší a hlavně hluboké misky z odolného plastu, a uvařte si rýžovou kaši v mikrovlnce!

Samozřejmě je třeba teplotu i dobu varu „po očku“ sledovat, ale nemusíte tomu věnovat veškerou pozornost. Také obsah je třeba promíchat jen občas, aby rýžový škrob netvořil zbytečně hrudky. A další postup je potom naprosto stejný jako v knize mistra Vrabce. Rýžové krokety za zkoušku stojí a určitě si je zamilují vaše děti!

Recept na smažené rýžové krokety:
750 ml mléka, 150 g pískového cukru, 30 g másla, špetka soli, 250 g rýže, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr; na obalení: strouhanka; na dokončení: čokoládová poleva, moučkový cukr na posypání

Jak na to krok za krokem

Mléko, cukr, máslo, sůl a vanilkový cukr dejte do kastrolu, na plotně přiveďte vše k varu a přidejte vypranou rýži. Za stálého míchání připravte kaši, ve které bude rýže patřičně měkká (mléko je třeba průběžně dolévat). Při současných možnostech je ovšem daleko rychlejší a snazší, dáte-li všechny zmíněné ingredience do větší hluboké misky a necháte je vařit v mikrovlnné troubě. Kaši opět vařte, dokud nebude rýže měkká.

Podle typu mikrovlnky je třeba pouze hlídat teplotu a občas obsah promíchat, aby se rýže nepřipalovala. Jakmile je měkká, odstavte kastrol z plotny (vyjměte misku z trouby), do horkého obsahu postupně přidávejte oddělené žloutky a dobře hmotu promíchejte.

Ze zcela vychladlé kaše pak postupně odebírejte lžící menší kousky (asi 50 g), formujte je v dlaních do podoby válečků a každý obalte ve strouhance. Nakonec je smažte v rozehřátém oleji dozlatova (jakmile začnou na povrchu praskat, vyjměte je). Rýžové krokety podávejte teplé, polité čokoládovou polevou a posypané moučkovým cukrem.

Napsat komentář