HOBBYMANIE(5)

Dopřejte si chuťový orgasmus! Copak skrývá tenhle měšec?

Masa plněná sýrem jsou vždy zárukou exkluzivní chuti, obzvlášť použijete-li některý výrazný druh, třeba „modrý“ s plísní uvnitř. A ještě zajímavějšího chuťového prožitku docílíte, přidáte-li dovnitř přibližně stejný díl nahrubo pokrájeného nakyslého jablka.

Nic víc už k naplnění exkluzivních kuřecích měšců nebude zapotřebí. Jako přílohu k nim potom na talíři podávejte smažené bramborové krokety se sýrem (tentokrát tvrdým, typ eidam) a výsledek bude opravdu dokonalý.

Jdeme na to! Nejprve připravíme kuřecí měšec…

4 porce: 600 g kuřecích prsou sůl černý mletý pepř 1 jablko (nejlépe nakyslé) 200 g nivy 100 g másla pórek (zelená nať)
na omáčku: 1 lžíce polohrubé mouky trocha vody nebo vývaru sůl pepř

Kuřecí prsa nakrojte a přes fólii je naklepejte. Plátky osolte, opepřete, do středu každého vložte hrstičku na kostičky nakrájeného oloupaného jablka a hrst stejně upravené nivy. Okraje plátku zdvihněte a naberte, aby vznikl měšec.
Naklepané plátky potom plňte jen přiměřeně, stačí malá hrst jablka nakrájeného na kostičky a stejně velká (vlastně malá) hrst sýra. Upravit takto naplněné kousky do podoby měšců je nakonec snadné, stejně jako ovázání dlouhými proužky vykrojenými z pórkového listu.

Svázané měšce naskládejte do zapékací misky, lehce je posolte, vložte k nim kousek másla a nechte je péct pod poklicí 30 minut v troubě. Maso držte v troubě po celou dobu pod pokličkou, zůstane sice světlé, ale šťavnaté. Upečené dorůžova by bylo příliš suché.

Jakmile je maso měkké, měšce vyjměte a na mírném plameni výpek zaprašte lžící mouky. Omáčku povařte, dochuťte solí, pepřem a nařeďte ji trochu vodou či vývarem. Nakonec přidejte měšce a nechte je krátce prohřát.

A teď se pustíme do přípravy kroket!

5 středně velkých brambor 150 až 200 g hrubé krupice sůl 2 vejce 150 g sýru eidam muškátový oříšek
na obalení: 1 vejce trocha mléka strouhanka

Co se kroket se sýrem týče, připomíná výchozí těsto tužší hmotu na bramborové knedlíky. Rozdíl je jen v tom, že se k jemně strouhaným uvařeným bramborám přidává místo mouky hrubá krupice (může být i strouhanka), která z nich „vytáhne“ vlhkost, ale zároveň krokety učiní lehčí a nadýchanější. Přidat samozřejmě můžete do této výchozí hmoty i jemně sekané čerstvé bylinky. Stejně jako u měšce najdete podrobný návod na jejich přípravu v naší fotogalerii. Takže dobrou chuť!

Napsat komentář