HOBBYMANIE(5)

Kávový bezlepkový dort s rumem nejen pro ostré hochy

Jen si to představte: Nahořklá chuť kávy se v ústech prolíná s lehkou sladkou šlehačkou. A k tomu piškot lehký jako vánek ozvláštněný mírně navinulým džemem s trochou tuzemáku! Navrch vám příprava tohoto dortu nezabere mnoho času. To už stojí za vyzkoušení!
Nenechte se jen „rozhodit“, že v dortu není ani gram mouky; nahradily ji ořechy a mletá káva, která zde navrch plní úlohu koření. Opatrnost je pak na místě při prokrajování upečeného korpusu i při manipulaci s oběma pláty. A po jejich potření džemem s trochou rumu (viz náš tip) si dejte malou pauzu, aby vrstvy mohly zaschnout. Otálet naopak nemusíte, jakmile přidáte dovnitř šlehačku a potřete jí i celý dort. Klidně se pak pusťte hned do mlsání!

Ingredience pro rychlý kávový dort:
6 vajec, 120 g krupicového cukru, 150 g jemně strouhaných vlašských ořechů, 2 lžičky mleté zrnkové kávy; náplň: meruňkový džem, 2 lžíce tuzemáku, 400 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, (použít lze ztužovač); na dozdobení: jemná instantní káva

Jak na to: (podrobný fotonávod najdete pod článkem ▼▼▼)

Z oddělených bílků vypracujte měkký sníh a zašlehejte do něj odvážený cukr. Dále do pěny zašlehejte žloutky (jeden po druhém) a zvolna vmíchejte stěrkou strouhané ořechy smíchané s mletou kávou. Lehké těsto nalijte do formy o průměru 22 cm, jejíž boky jste potřeli máslem a dno vyložili papírem na pečení, a korpus upečte v troubě vyhřáté na 160 °C (cca 20 až 30 minut).
Zchladlý z formy uvolněte, stáhněte z něj papír a opatrně ho 1x prokrojte. Spodní díl potřete meruňkovým džemem, který jste prohřáli např. v mikrovlnce a smíchali s tuzemákem, a po zchladnutí přidejte vrstvu šlehačky (smetana vyšlehaná s trochou cukru, živočišnou zpevněte pro jistotu ztužovačem). Přiklopte druhý plát, jeho povrch můžete rovněž tence potřít džemem a celý dortík nakonec upravte hladce šlehačkou. Povrch přes šablonu poprašte instantní kávou, okraj případně dozdobte zbylou vyšlehanou smetanou a dortík hned podávejte.

Náš tip: Po prokrojení upečeného zchladlého piškotu nezapomeňte na potěr horkým džemem smíchaným s rumem (tuzemák), který zatáhne póry a zabrání promáčení korpusu šlehačkou.

 

 

Autor: tam, řís

Napsat komentář