HOBBYMANIE(5)

Štrúdl, jaký svět ještě neviděl: Dvoubarevný Black and White

Spíše než klasický závin připomíná toto pečivo vánočku; těsto se jí kvalitou do značné skutečně přibližuje. Je obdobně nadýchané, vláčné a chutné. A proložené je navrch vrstvami strouhaných ořechů a rozinek (viz recept) posypaných v obou případech cukrem a hoblinkami másla. Díky tomu je upečená buchta ještě jemnější. A efektního lesku na jejím povrchu docílíte, potřete-li horký cop hned po vyjmutí z trouby cukrem rozpuštěným (převařeným) v troše vody. Nemusíte se pak vůbec bát, že snad bude taková povrchová úprava lepit!

Recept na efektní zaplétaný závin:
1 kg polohrubé mouky 5 lžic krystalového cukru špetka soli 10 g sušeného droždí 2 žloutky 3 lžíce tuku (Hera) 450 ml vlažného mléka 3 lžíce kakaa; náplň: cca 4 hrsti strouhaných vlašských ořechů 50 až 100 g rozinek 8 lžic krystalového cukru 1 sáček vanilkového cukru tuzemák dle potřeby cca 150 g másla; poleva: 4 lžíce krystalového cukru 3 lžíce vody; 1 vejce na potření

Jak na to krok za krokem:

Z mouky, soli, cukru, sušeného droždí, žloutků, rozehřátého tuku a vlažného mléka vypracujte v hnětači v jednom kroku tužší těsto, rozdělte je na poloviny a do jedné zapracujte kakao a trochu vlažného mléka. Obě těsta nechte zvlášť v teple vykynout a vypracujte z nich na pomoučeném válu velké obdélníkové pláty. Tmavý posypte strouhanými ořechy, 4 lžícemi krystalového cukru a navrch nastrouhejte tuhé máslo (cca čtvrtina kostky). Světlý posypte rozinkami nabobtnalými v tuzemáku, zbylým cukrem včetně vanilkového a navrch opět nastrouhejte máslo. Oba pláty zarolujte, uložte vedle sebe a spirálovitě propleťte. Cop přeložte na plech s papírem, povrch potřete dobře rozšlehaným vejcem a v teple ho nechte 15 minut dokynout. Peče se pak v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Ještě horký potřete polevou (cukr rozpuštěný ve vodě).

Náš tip:
Do poloviny vypracovaného těsta se přidává kakao (3 lžíce), jež mu dodá barvu. Díky tomu by ovšem ztuhlo a zhutnělo. Přidat je proto třeba ještě 3 až 4 lžíce vlažného mléka a nejlépe v hnětači vše opět propracujte. Obě těsta pak kynou každé zvlášť.

Napsat komentář