HOBBYMANIE(5)

Triky zlodějů: Sušenka pod rohožkou? Chystají se vám vybílit byt!

Počet vloupání do bytů a domů v čase dovolených a prázdnin stoupá až na dvojnásobek. Naše spolupracovnice Iva Hlavinková vám ve spolupráci s Policií a Hasiči České republiky přináší několik doporučení, jak jim zabránit.

Na vizitku u dveří nedávejte tituly

Co je nejdůležitější, vypadá zdánlivě jednoduše: Pořádně zamykat a mít co nejlepší vztahy se sousedy. Spousta lidí si s tím ale pořád neumí poradit. Například se spoléhají na to, že odchází pouze na chvíli a nezavřou všechna okna a dveře. Případně umístí klíč někam do květináče. Nebudují dobré sousedské vztahy, a pak nemají po dobu dovolené komu svěřit vybírání schránky či kontrolu bytu s krátkým rozsvícením světla.
I to jde ale řešit třeba přechodným zřízením poštovního boxu, kam se odkloní zásilky, a programovatelnou zásuvkou, která občas rozsvítí nebo zapne televizi či světlo. Dobré je také odstranit rohožku, aby zloději neměli možnost testovat sušenkou vaši několikadenní nepřítomnost. Je to jejich oblíbený trik: Pokud ji během pár dní nikdo neuklidí, je zlodějům jasné, že nikdo není doma. “Na vizitkách u zvonků, na schránce a na dveřích raději uvádějte vaše příjmení bez titulů a nejlépe v množném čísle,” doporučuje také Petra Kučerová, tisková mluvčí ministerstva vnitra.

Další tipy, jak ochránit sebe a svůj majetek

Bezpečnost pozitivně ovlivní i jiná levná organizační opatření. Například neupozorňujte širší okolí na vaši nepřítomnost, nechlubte se cennostmi, odstraňte je i z auta, pokud ho necháváte doma. Nedávejte do odpadků obaly od drahých věcí, dbejte na přehlednost prostoru před domem, uklízejte zahradu. To, že tam nejeden kutil nechá žebřík, který následně pomůže zloději, bohužel není vtip, ale realita.
Vyfotografujte všechny cenné předměty, sepište jejich seznam a uschovejte ho. Pokud nevyužíváte bankovní sejf, pořiďte si trezor, nebo alespoň ukryjte věci vyšší hodnoty na různých místech.
Výborným ochráncem majetku je také pes. Malý alespoň štěká, čímž nezvané návštěvníky odradí, a velký už představuje regulérního hlídače. V případě dovolené bývá ale pes starostí navíc, pokud se o něho nemá kdo postarat. Naštěstí už dnes existuje slušná nabídka psích hotelů, případně destinací, do kterých si můžete svého miláčka vzít s sebou. Patří k nim například severoitalská letoviska Lignano a Bibione, proslulá psími plážemi, jen 600 kilometrů od českých hranic, ale i některá naše a slovenská horská střediska.

Zabezpečovací technika? Jenom prověřená

Jednoduchá opatření k ochraně majetku vždy doplňuje vhodná zabezpečovací technika, zejména bezpečnostní zámek (vysokou ochranu označuje stupeň 4) a dveře. Tomáš Koníček z odboru prevence kriminality ministerstva vnitra přibližuje v 5 krocích, na co si dát při jejím výběru pozor:

  1. Žádejte oprávnění a reference výrobce zabezpečovací techniky. Kvalitu zaručuje například jeho členství v Asociaci technických bezpečnostních služeb Grémium Alarm.
  2. Porovnejte více nabídek, které by měly být vždy bezplatné, a nejasnosti si nechte vysvětlit.
  3. Trvejte na certifikované zabezpečovací technice, dostatečné záruce a dobrých servisních podmínkách.
  4. Vybranou techniku posuzujte i ve vztahu k pojistným podmínkám vaší pojišťovny.
  5. Využijte místně příslušnou poradenskou místnost Policie České republiky, jejíž odborníci vám pomohou individuálně.

Autor: Iva Hlavinková

Napsat komentář