HOBBYMANIE(5)

Udržujete adventní tradice? Nařežte si barborky, rozkvetou vám na Štědrý den

 Barborky připomínají zimní slunovrat

Původně pohanský zvyk, jakým rozkvetlé barborky jsou, má hned několik významů. V křesťanské víře symbolizují příchod nového světla v podobě Ježíše Krista. V lidovém pojetí však připomínají nedávný zimní slunovrat, na jehož konci se zima nachýlí a přijde další jaro plné květů. Další tradice se zase váže k vdavekchtivým dívkám. Pokud totiž barborky nařeže svobodná dívka a o Štědrém dnu jí třešňové větvičky skutečně rozkvetou, do roka se údajně vdá.

Jak barborky správně nařezat?

Větvičky je důležité nařezat z ovocného stromu či keře šikmými řezy ostrým nožem. Nejvhodnější větvičky bývalý na jižní straně, tedy tam, kam na ně dopadají sluneční paprsky. Postupujeme přitom tak, abychom strom nebo keř poškodili co nejméně. Délku větviček upravíme vždy podle výšky vázy. Je dobré barborky i několikrát v průběhu zkrátit, proto můžete uříznout větvě i o délce 80 cm.  Uříznuté větve necháme nejprve několik hodin v chladné místnosti, aby se teplotně aklimatizovaly. Poté je na hodinu namočíme do vlažné vody. Až v této fázi je vložíme do vázy s vodou a necháme nejprve v chladnější místnosti v domě či bytě. Teprve pět až dvanáct dnů před Štědrým dnem přeneseme vázu do teplé místnosti, například do obývacího pokoje nebo do kuchyně. Vodu ve váze měňte i několikrát denně a vždy nádobu důkladně vymyjte. „Přilepšit“ můžete barborkám také výživou pro řezané květiny. Aby vám pupeny v domě nezaschly, je vhodné rosit je často vodou z rozprašovače nebo občas ponořit na nějakou dobu větvičky celé do vody. Pokud dodržíte tyto rady, můžete se uprostřed zimy těšit na záplavu jemných kvítků.

Podle druhu vykvetou nařezané větvičky za dva až tři týdny. Pokud jsou před řezem stromy vystaveny alespoň měsíc teplotám kolem nuly a nižším, můžete se těšit, že při troše štěstí barborky skutečně vykvetou. To jsou totiž ideální podmínky.

Tip: Umístěte do blízkosti vázy mísu jablek. Ovoce totiž uvolňuje etylen, který kvetení urychlí.

Které dřeviny jsou vhodné?

Kromě větviček třešní a višní jsou k řezání barborek velmi vhodné zejména druhy dřevin a keřů, které v přírodě obvykle vykvétají do konce dubna. Použít tak můžete i okrasné druhy třešní včetně sakury, divoce rostoucí trnky nebo třešně ptačí. K vánočnímu rychlení se krásně hodí také okrasné mandloně a kdoulovce, vhodná je i zlatice (Forsynthia).

Adventní tradice řezání barborek je u nás velmi rozšířená. O prastarém lidovém zvyku se můžete dočíst třeba v románu Pohorská vesnice Boženy Němcové, kde jej takto popisuje jedna z hlavních hrdinek Dorla: „Na svatů Barboru huřízne si dívčí (když je huž tak velké jako já) višňovú neb třešňovú větvičku, dá do vody na teplé místo — nejlépe do chlíva — tu nejtepleji — ob den dává čerstvú vodu ha na Vánoce vykvete …. Ty větvičky nesu si děvčata na půlnoční za šněrovačkú, ha který ji chopne, za toho muší jít…“

Autorka: Hana Raiskubová

Napsat komentář