HOBBYMANIE(5)

Vánoce za dveřmi: Dvoubarevné linecké coby okatá paráda

Vsadíte-li na tyto okaté kousky, dočkáte se delikátní kombinace chutí. Především platí, že cukroví je možné „zkompletovat“ hned po upečení lineckých soklíků. Netřeba je ukládat v chladu po dobu několika dní jako běžné linecké. Již na druhý den jsou vláčné a jemné natolik, že to může být na obtíž.
Hned je potřete džemem (ostřejší rybízový nebo lahodný malinový) a přiklopte stejně velkými kolečky vypíchnutými z nepečeného ostře čokoládového těsta „říznutého“ tuzemákem. A aby toho nebylo málo, upravte povrch kousků bílkovou polevou, případně použijte Královskou glazuru v prášku, kterou stačí vyšlehat s odměřeným množstvím vody (viz wwww.monacoint.com). A jako příslovečnou třešničku na ozdobu použijte zářivě červené kandované třešně překrájené napůl.

Užitečný tip:
Při pečení se může stát, že se světlá linecká kolečka poněkud „smrsknou“. V takovém případě použijte při vypichování protilehlých koleček nepečené čokoládové hmoty menší formičku. Případně tmavé plátky upravte prsty; lze je stlačit či naopak roztlačit.

Slepovaná dvoubarevná kolečka:
Světlé linecké těsto: 225 g hladké mouky, 75 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 1 lžička strouhané citrónové kůry, 150 g másla, 1 žloutek, 2 lžíce zakysané smetany; nepečené tmavé těsto: 175 g moučkového cukru, 100 g kakaa, 50 g jemně strouhaných opražených lískových oříšků, 1 lžička strouhané citrónové kůry, 50 g másla, tuzemák dle chuti a potřeby; na slepení: rybízový džem; poleva: 300 g moučkového cukru, 1 bílek, 2 lžíce citrónové šťávy; na dozdobení: kandované ovoce

Jak na to (fotopostup krok za krokem nadáte v galerii ▼▼▼)

1. Nejprve připravte pečená linecká kolečka: Mouku promíchejte s krupicovým i vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou, přidejte na kostky nakrájené tuhé máslo, žloutek, „zakysku“ (dle potřeby) a vše rychle zpracujte do podoby hladkého jemného těsta. Bochánek krátce přehněťte a zabalený ve fólii uložte 1 hodinu v chladu. Z odleželého těsta vypracujte plát silný 3 mm a vypíchněte z něj kolečka o průměru cca 45 mm, jež upečete na plechu s papírem dorůžova (při 175 °C cca 8 až 10 minut).
2. Dále připravte nepečené tmavé těsto: Kakao prosejte k moučkovému cukru v misce, přidejte jemně strouhané opražené „lískáče“, citrónovou kůru a vše promíchejte. Sypký základ propracujte s měkkým máslem, tuzemákem a bochánek nelepivé tužší hmoty nechte opět zabalený ve fólii v chladu krátce odležet. Na válu poprášeném moučkovým cukrem z ní pak vyválejte plát silný cca 3 mm, vypíchněte z něj kolečka stejného průměru a vždy jedno slepte se světlým lineckým  kouskem trochou pikantního rybízového džemu. (Fotonávod najdete v galerii pod článkem)
3. Povrch slepených kousků smočte v polevě, jejíž základ tvoří prosátý moučkový cukr utřený či prošlehaný se syrovým bílkem a citrónovou šťávou (dle potřeby). Než poleva ztuhne, přidejte do středu každého kousku polovinu kandované třešně. Cukroví skladujte v uzavřené krabici v suchu a chladu.

Napsat komentář